Obradović: Imamo mnogo razloga biti ponosni

Obradović

foto:printscreen

Trener Partizana Željko Obradović govorio poslije pobjede protiv Olimpijakosa u 30. kolu Evrolige.

Partizan je pred rekrodnim brojem navijača u Areni savladao Olimpijakos 90:75 i odškrinuo vrata plej ofa.

“Pobijedili smo lidera Evrolige! Tim koji igra fantastičnu košarku. Imamo mnogo razloga biti ponosni večeras. Kontrolisali smo igru, osim treće četvrtine. Glavni razlog ovakve igre je dobra selekcija šuta i to što smo imali fantastičan protok lopte. Hvala navijačima Partizana na nevjerovatnoj večeri”, rekao je Obradović i dobio pitanje da li je ovo nivo igre za Top 8.

“Ne znam da li je, ali znam da sam zadovoljan kako smo odigrali utakmicu. Imali smo neuobičajno mnogo treninga za ovaj dio sezone. Dao sam igračima da se osvježe tri dana i očigledno da im je to prijalo. Pripremili smo detaljno utakmicu i zadovoljan sam svim osim treće četvrtine. Iskontrolisali smo njihov šut, nije normalno da šutiraju 0/12 za tri, ali eto takva je utakmica.

Zaista sam ponosan na igrače. Nema razloga da gledamo tabelu niti poziciju na tabeli. Moramo se okrenuti onome što je ispred nas. Slijedi izuzetno važna utakmica protiv Cedevita Olimpije. Rekao sam igračima pravac kući, spavanje i odmor da se pripremimo za nedelju.”

Kontrolisao je Partizan većim dijelom meč.

“Naših 12 trojki i njihovih tri dovoljne govore. Neki nesporazumi koje smo imali u odbrani doveli su do toga da lako zakucavaju. Pretrčali su nas par puta zbog naše konfuzije, ali nemoguće je igrati 40 minuta na maksimalmom broju obrtaja. Čestitam igračima još jednom. Velika potrošnja i energija. Ono što je važno u statistici jeste plus-minus statistika. Svima pohvale i čestitke za sve što su uradili večeras.

Kad bi imao odgovor na sva pitanja bio bi mađioničar. Da li vi znate šta znači igrati za 48 sati. I onda opet za 48 sati. Poslije Efesa, ovakve utakmice i svega onoga što je pred nama. Ono što ja tražim uvijek od igrača je da daju maksimum. Kakav je maksimum u tom trenutku to je druga priča. Nama je mnogo važna utakmice protiv Cedevite i moramo ubijediti igrače da je to važnija utakmica od svih onih koje dolaze, najiskrenije.

Pokušao sam razmišljati i o toj utakmici ako pogledate minutažu večeras. Alen Smailagić i Zek ledej će biti najvažniji igrači na tom meču. Zato je Matijas Lesor igrao preko 30 minuta, odmaraće u nedelju, a sutra će da radi mnogo jak trening.”

Partizan je timskom igrom zaustavio Sašu Vezenkova, a meč su gledala 20 003 navijača u Areni.


“Rekord! Šta da kažem, to je nevjerovatno šta igrači rade. Ja sam danas slučajno bio na ručku, sjedio sam pored neka četiri momka koji su iz Estonije došli. Jutros je bio čovjek iz Kraljeva, koji živi u Njemačkoj i došao je na utakmicu. Došli su navijači iz Grčke, Francuske, ponosni smo na to i hvala svim ljudima koji prave atmosferu. Igrači to zaslužuju.

Vezenkov je veliki kandidat da bude MVP Evrolige. Igrali smo timsku odbranu, on u svakom slučaju zaslužuje pohvale. Jedan skroman momak koji je predan košarci i zbog toga igra kako igra. Možda smo i neke lake poene primili zbog njega, gdje nismo htjeli rotirati sa strane pomoći.

Kad god smo imali dobar protok lopte i četiri pasa imali smo dobar šut. Promašili smo neke otvorene šuteve, ali nije normalno da se sve ubaci. Papapetru je bio motivisan posebno. Njegova motivacija je bila nešto specijalno, tako i da njemu čestitam. Radi se o kvalitetnom čovjeku i igraču.”

Naredne sedmice u Evroligi slijedi duplo kolo. “Parni valjak” će na domaćem parketu ugostiti madridski Real, a dva dana poslije i Barselonu.

About The Author