Nikolić: Viza za SP je dobra za košarku, ali gdje je odgovornost?

foto:KK Partizan

Odahnuli su ljubitelji košarke u Srbiji, “Orlovi” će odletjeti na Svjetsko prvenstvo, koje će se od 25. avgusta do 10. septembra održati u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.

Iza srpske reprezentacije su naporne i turbulentne kvalifikacije, viza je izborena u poslkednji čas na meču sa Velikom Britanijom, a razlozi za oscilacije su objektivni i subjektivni. Svakako, najvažnije je da je cilj ispunjen, sa tim se slaže poznati trener Miroslav Nikolić, dugogodišnji član stručnog štaba reprezentacije Jugoslavije i Srbije.

„Ovo je dobro za našu košarku. Najbitnija stvar je da smo se plasirali na SP, a samim tim ćemo doći u priliku da izborimo odlazak i na Olimpijske Igre. Ne smijemo da zaboravimo da na prošlim OI, u Tokiju, nismo učestvovali i da sada nije izborena viza za SP, to bi automatski značilo da se ponovo ne ide ni na OI, što bi zaista bilo katastrofa“, jasan je popularni Muta.

Iskusni stručnjak i veliki šmeker je ovako za Sport Klub prokomentarisao pobjedu srpske selekcije nad Velikom Britanijom:

“Nisam sumnjao u pobjedu i to ubjedljivu, prognozirao sam da ćemo da pobijedimo sa 25 poena razlike. Znači, bio sam blizu. Ma, dajte, molim vas, kakva Velika Britanija i košarka. Rekao sam svima prije ove utakmice, pa nećemo valjda da se plašimo Britanaca u košarci! Rezultat koji su ostvarili naši momci protiv njih je potpuno realan“.

Naravno, Nikolić je realan i u ocjenama da se nacionalni tim Srbije tokom kvalifikacija mučio, da je bilo nepotrebnih oscilacija u igri, ali se prije svega, osvrnuo na sveukupnu situaciju.

“Bilo je neplaniranih poraza, mučenja, suvišne nervoze, ali na sreću, to je sve prošlo. Naravno, trebalo bi neke stvari analizirati. Najprije, kvalifikacioni mečevi su igrani u nezgodno vrijeme, kada za reprezentaciju nisu mogle da igraju u najjačim sastavima, roster se od utakmice do utakmice razlikovao i nije bilo lako sve to uklopiti. Ali, morali bismo da se osvrnemo i na neke druge, važne stvari. Evo, ja ću da pitam, gdje je odgovornost? Imali smo selektora Igora Kokoškova, koji je odličan trener, ali on je bio skupo plaćen i imao je ugovor sa klubom. Otišao je naglo iz reprezentacije, nije snosio nikakvu odgovornosti, a ostali su igrači koji igraju besplatno za reprezentaciju“.

Iskusni stručnjak Miroslav Nikolić je veliki protivnik angažovanja stranaca u reprezentaciji Srbije.

“Nadam se da se odustalo od te ideje. U proteklom periodu je selektor Pešić spominjao potrebu da se reprezentacija pojača stranim igračem. Apsolutni sam protivnik takvog predloga i odmah sam se pobunio. Stranci igraju bez emocija. Taman posla pored ovoliko naših vrhunskih igrača da razigravamo stranca, a da naši momci ne igraju. Pri tom, tog stranca bi morali debelo da plaćamo. To bi bilo bacanje novca, dupla šteta, jer bi se na taj način uskratila prilika našim talentima. I kvalitet tog stranca bio bi pod znakom pitanja… Da ne bi možda bio na nivou našeg Jokića i Bogdanovića, ili možda bolji od njih? Ma, ajde molim vas. Što bi neki stranac zauzeo mjesto našem Petruševu, Smailagiću, Beslaću i ostalima…“, jasan je Nikolić.

Nikolić je, uz primetan respekt prema kolegama, dodatno objasnio tu problematiku.

“Ranije je bilo da treneri vode besplatno reprezentaciju i igrači igraju u njoj takođe bez ikakve nadoknade. Nacionalni tim je bio odskočna daska za dobro plaćene klupske angažmane. Jednostavno, za reprezentaciju igraš iz patriotskih razloga, a ako ostvariš uspjeh onda te država novčano nagradi premijama, nacionalnim priznanjem i sve je to lijepo i zasluženo. Međutim, u novije vrijeme selektori rade za jake ugovore, veliki je to novac, a reprezentativci ne dobijaju ni dinara. A često ćemo da pročitamo i čujemo u medijima kritike na račun nekih igrača koji se ne odazovu da igraju u reprezentaciji. Čak ih napadaju da nisu patriote. Pa, hoće ljudi neko ljeto da provedu sa porodicom, ili da rade na svom usavršavanju, to je njihov izbor. Ali ako je igračima čast da igraju za reprezentaciju i to besplatno, tako bi trebalo da se ponašaju i treneri“.

Srbija je zemlja košarke, tako smatra i Nikolić, koji je već decenijama u voljenom sportu i pamti mnoge izazove i podvige.


“Kad se samo sjetim brobi i odricanja tokom embarga da se naša košarka vrati na mjesto koje zaslužuje na evropskoj i svjetskoj mapi. Zatim su uslijedila sva ona zlata devedesetih… Navikli smo na najveće uspjehe i kad se desi neki neuspjeh, pa neodlazak na OI, dođe nam da se izbodemo nožem. Takvi smo, ali s pravom uvek očekujemo od naše košarke najviše. Pa, nismo mi Albanija, ili Bugarska da se pojavljujemo na najvećim takmičenjima jednom u 25 godina…“, u svom stilu će Muta.

Harizamtični strateg nema dilemu ni kada priča o šansama Orlova na SP.

“Imamo strašan tim. Ne mogu na brzinu ni da nabrojim sve te sjajne igrače, pogotovo kod vrhunskih spoljnih igrača imamo višak. To je dobro da imaš zdravu konkurenciju za mjesto u reprezentaciji. Spomenuću samo neke, Bogdanovića, Micića, Gudurića, Nedovića, Kalinića, a od visokih, naravno, Jokića, zatim Milutinova, Petruševa, Smailagića… I tu nije kraj, imamo još mnogo asova i talenata. A kada je naša reprezentacija u pitanju cilj se zna. Uvek se ide na medalju, imamo imena, koja to mogu da ostvare”, poručio je Miroslav Nikolić.

About The Author