Nikola Jokić opet u reprezentaciji Srbije

Nikola Jokić igraće za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu saopšteno je iz Košarkaškog saveza Srbije.

U susret predstojećim obavezama muške A reprezentacije Srbije, selektor Svetislav Pešić i direktor Dragan Tarlać svakodnevno prate kandidate za dres sa nacionalnim grbom.

Uz pomoć informacija koje međusobno razmjenjuju igrači, selektor i direktor reprezentacije Srbije, kreira se i plan reprezentativnih akcija tokom juna i jula, odnosno avgusta, i na početku septembra, kada se igra Evropsko prvenstvo.

“Redovno razgovaramo sa svim kandidatima, pratimo njihove igre baš kao i različite situacije u kojima se nalaze pri kraju veoma zahtevne klupske sezone. Naročito je kompleksna situacija u vezi prva dva meča koji nas očekuju, protiv Letonije i Belgije, i tu je veoma važno međusobno razumijevanje i strpljenje. Ono što je izvjesno, to je da NBA igrači imaju ograničenje kada je u pitanju maksimalan broj dana koje mogu provesti sa nacionalnim timom tokom jednog ljeta. U skladu sa tim ograničenjima, učešće u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacioni prozor u avgustu je potvrdio Nikola Jokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom. Sa druge strane, zdravstvena situacija Bogdana Bogdanovića je takva da zahtjeva strpljenje. U ovom trenutku, najvažnije je da se on oporavi i vrati na teren u punom sjaju, a kada će to biti nije do kraja izvjesno, jer procjene na današnji dan mogu biti samo okvirne. Sa svim ostalim kandidatima smo takođe u redovnom kontaktu, pratimo i razgovaramo o planovima sa zajedničkim ciljem, a to je da naša reprezentacija u svakom trenutku bude najjača moguća”, poručio je direktor srpskog muškog nacionalnog tima Dragan Tarlać.

Prve obaveze reprezentacije Srbije biće tokom juna i jula. Prvo će u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 30. juna igrati protiv Letonije u Rigi, da bi 3. jula u Nišu srpska reprezentacija dočekala nacionalni tim Belgije.

Krajem avgusta slijedi nova runda kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u novoformiranoj grupi gdje će se Belgiji, Letoniji i Srbiji pridružiti timovi Velike Britanije, Grčke i Turske. Nakon toga, na programu je Evropsko prvenstvo od 1. do 18. septembra 2022.

foto.fiba