Nenad Marković: Bosna je mrlja na obrazu svih nas

Najvažnije je da je selektor Vedran Bosnić uspio stvoriti ljubav prema reprezentaciji, da se igrači raduju pozivu, kao što smo se mi radovali, rekao je Marković.

Legenda bosanskohercegovačke košarke Nenad Marković, poslije sedam trenerskih sezona provedenih u Turskoj, u ovoj takmičarskoj godini trener je francuskog Dižona, s kojim nastupa u FIBA-inoj Ligi šampiona.

U prošlom kolu BCL-a Marković je sa svojim igračima skinuo skalp favorizovanoj Unikahi iz Malage.

“Protiv Unikahe smo ostvarili izuzetnu pobjedu za nas, budući da smo u specifičnoj situaciji od početka sezone zbog povreda igrača“,rekao je Marković u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Kako je dodao, s obzirom na okolnosti, zadovoljan je dosad postignutim.

“Zadovoljan sam onim što smo do sada postigli. Nisam zadovoljan igrom. Međutim, zbog svih okolnosti koje su nas zadesile, nemam šta zamjeriti igračima koji su mi na raspolaganju. Dobili smo Unikahu bez dva stranca i predvođeni sa 20-godišnjim igračem”, istakao je Marković.

Popularni Neno je prokomentirao igre reprezentacije BiH u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Najvažnije je da je selektor Vedran Bosnić uspio stvoriti ljubav prema reprezentaciji, da se igrači raduju pozivu, kao što smo se mi radovali. Naši igrači igraju sve bolje u kvalitetnim klubovima, a naše košarkašice su, stvarno, fenomenalne. Toliko mi je puno srce bilo kada sam ih gledao kako igraju i bore se na Evropskom prvenstvu, podsjetile su me na našu generaciju. Na sav uspjeh koje su postigle ostale su jednostavne i obične, a opet, na neki način, specijalne”.

Nismo mogli, a da se ne dotaknemo stanja u KK Bosna, danas KK Bosna Royal, koja je u izuzetno teškoj situaciji.

“Šta da kažem za Bosnu? Nejasno mi je da ima tako malo razumijevanja za brend kao što je Bosna. To je mrlja na obrazu svih nas. Već deset godina govorim da se treba napraviti dugoročan projekt. Ovo je sve borba pojedinaca, a za ozbiljnije rješenje treba pomoć političkih struktura. Digne se neka halabuka i skupe se pare, ali ne treba Bosna sadaku, nije to nikakvo rješenje. Treba ozbiljan projekt na minimalno četiri godine i onda će stvari doći na svoje mjesto “.

Moraćemo nešto uraditi po pitanju pojačanja. Igramo i treniramo sa sedam-osam igrača, a igramo tri utakmice sedmično. Imamo punu dvoranu na utakmicama, ali ne bih rekao da je Dižon košarkaški grad u pravom smislu te riječi. Naš je budžet deseti u ligi. Ove godine je liga još kvalitetnija nego prošle sezone. U poređenju s turskom ligom, francusko prvenstvo je zahtjevnije i teže. Plasman u plej-of bi bio uspjeh, jer dosta je kvalitetnih ekipa. U klubu sam odlično primljen, Dižon je vrlo lijep grad i prava turistička destinacija“, naglasio je Marković.

foto.championsleague


About The Author