Nemanja Vranješ: Postoji mnogo anegdota sa trenerom Pavićevićem, ali jedna se izdvaja

Nemanja Vranješ

foto: Mornar MEDIA Pro

Nemanja Vranješ, dugogodišnji košarkaš Mornara, govorio je za Basketball Sphere, te se tom prilikom dotakao brojnih tema.

Nemanja Vranješ prošao je mnogo toga u karijeri. Na samom početku imao je epizode u Hercegovcu iz Bileće i banjalučkom Borcu. Kasnije je igrao za Sutjesku i Budućnost. Svoj mir pronašao je u Baru, gdje je stigao 2017. godine. Iskusni košarkaš ulazi u sedmu sezonu u dresu Mornara, nakon što je prije mjesec dana produžio ugovor.

“Sama činjenica da sam u ekipi Mornara već sedam godina, dovoljno govori koliko je lijepo biti dio kluba. Još kada na to dodam da sam kapiten ekipe, zaista mi je privilegija biti dio svega toga. Tih sedam godina je najboljih sedam godina u istoriji kluba. Klub ne funkcioniše kao ostali timovi, ovde vlada jedna prava porodična atmosfera.

To je zaista tako i mislim da je to prepoznato širom Evrope. Zbog takvog načina funkcionisanja, Mornar je pobrao brojne simpatije. U klub su nam dolazili igrači sa NBA iskustvom i sa evroligaškim iskustvom, što govori da se dobar glas daleko čuje. Bar je zaista divan grad, tu živim sa porodicom i planiram da tu živim poslije košarkaške karijere. Tako da, može se reći da su se sve kockice posložile.”

Tokom perioda u Mornaru, Vranješ je imao dosta uspjeha. U sezoni 2017/18 osvojio je titulu prvaka Crne Gore, dva puta je igrao play-off kada je ABA liga u pitanju, te Top 16 fazu Evrokupa.

“Dobro ste rekli, bio sam dio generacije koja je ostvarivala sjajne rezultate. To je zaista nezaboravno iskustvo i tu ne pričam samo o domaćem šampionatu i ABA ligi, nego i Evropi. Mornar je bio učesnik Evrokupa i pobjeđivali smo velike ekipe. Mislim da će ti trijumfi ostati zauvijek upisani u prostorijama kluba.

Publika je imala prilika da uživo gleda evropske gigante, a sigurno svakako da mi je najljepši trenutak osvajanje Crne Gore. Osvojili smo je protiv, do tada nedodirljive Budućnosti, koja je te godine osvojila ABA ligu i osigurali nastup u Evroligi. To su bili praznici košarke.”

Frenk Kaminski: Kada sam ovaj put rekao Bogdanu za Partizan, rekao mi je ‘idi!

Bliži se početak ABA lige. Opet je nekoliko ekipa okupilo jake sastave. Nemanja Vranješ je svjestan koliko je konkurencija teška i zato je realan kada su ciljevi Mornara u pitanju:

“Što se tiče naredne sezone, treba biti realan. Primarni cilj je da osiguramo što prije opstanak jer će nam svima biti lakše. ABA liga je izuzetno jaka. O “vječitima” ne treba trošiti riječi. To su dvije ekipe od kojih se “trese” Evroliga.

Budućnost vreba svoju šansu iz prikrajka, Cedevita Olimpija i Igokea su po meni odskočile u prelaznom roku. Što se nas tiče, ima dosta nepoznanica i ekipa je relativno nova. Ne treba prerano davati prognoze, ali mislim da nas očekuje jako zabavna i kvalitetna sezona.”

Kao kapiten i jedan od najiskusnijih igrača u ekipi, Vranješ ima veći nivo odgovornosti u odnosu na ostale saigrače.

“Sigurno da osjećam dodatnu odgovornost. Mislim da svako sportista nosi u krvi određenu dozu odgovornosti, naravno u granicama normale. Mišljenja sam da kada daš sve od sebe na utakmicama i na treningu ti si odradio svoje. Tačno je da sam uz Volera najiskusniji u ekipi. Siguran sam da ćemo uspjeti svojim iskustvom pomoći ekipi u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.”

Igokea osvojila turnir u Opatiji

Sa našim sagovornikom, dotakli smo se trenera Barana, Mihaila Pavićevića.

“Sama ta činjenica da sa Pavićevićem sarađujem već sedam godina, govori o tom nekom uzajamnom poštovanju na relaciji trener – igrač. Postoji mnogo anegdota sa trenerom Pavićevićem, ali jedna se izdvaja, koja mi je ostala urezana u sjećanje”, kaže Vranješ i nastavlja:

“Igrali smo revanš meč u Evropi protiv ekipe Ostendea. Izgubili smo u Belgiji 14,15 razlike, nisam sad najsigurniji koliko. Jako nam je bilo stalo do tog takmičenja i umjesto normalne pripreme, skautinga, video analize, Pavićević onako nervozan je održao sastanak.

Rekao je tada momci napašćemo ih čim izađu iz autobusa. Vjerujte mi da je tako i bilo. Toliko nas je to motivisalo da smo na kraju pobijedili nekih 25 razlike.”

Za kraj razgovora, bilo je reči o jednom od najboljih napadača u ABA ligi poslednjih sezona i bivšem reprezentativcu Gruzije:

“Usudiću se da kažem, naravno iz mog ugla, Džejkob Pulen je igrač koji posjeduje najbolji napadački arsenal koji sam ja imao prilike da gledam i da osjetim uživo”, zaključio je kapiten ekipe iz Bara.

About The Author