Nema više milosti. Oni koji ruše ligu biće izbačeni

Domagoj Čavlović, novi predsjedavajući ABA lige,izričit je da se više neće tolerisati nemili događaji koji su se dogodili na kraju prošle sezone u finalu između Crvene zvezde i Budućnosti. 

“Vjerujem ćemo biti uspješni i nadam se da regionalno takmičenje može biti još bolje, što je sigurno cilj svih nas koji smo dio ovoga. Još nismo odlučili ko će biti novi generalni menadžer, na posljednjoj Skupštini nikog nismo izabrali na tu funkciju koja je jako bitna za ABA ligu. Vjerujem da će se to uskoro dogoditi, ali sebi ne dajemo nikakve rokove i ne vršimo nikakav pritisak po tom pitanju jer nam je prioritet izabrati najbolje rješenje“, rekao je Čavlović za Index.hr

Predsjedavajući regionalnog takičenja ističe da je nekoliko posljednjih utakmica prošle sezone pokvarilo sliku cijele lige, napominjući da se ubuduće takve stvari više neće tolerisati.  

“Meni je žao što je cijela prethodna sezona pokvarena s nekoliko utakmica koje stvarno nisu pokazale pravu sliku ABA lige. Cijelo natjecanje je bilo zanimljivo, odlično, viđeno je dosta kvalitetnih utakmica, ali kraj sigurno nije nešto na što možemo biti ponosni. Svi smo svjesni toga što se sve događalo na tih nekoliko mečeva, ali isto tako smo suglasni da se takve stvari više ne smiju ponoviti. U suprotnom, sudionici incidenata bit će rigorozno kažnjeni, kako propozicije nalažu, jer to nije dobro za košarku i navijače koji dolaze gledati ABA ligu. Pravila će biti još rigoroznija, iako su ona 90 posto usuglašena s Evroligom, čak ćemo u nekim stvarima biti još stroži jer nećemo dopustiti da se ponovi ono što se dogodilo u finalu plaj-offa”, poručio je.

Čavlović je rekao da su svi klubovi svjesni strože kaznene politike i da moraju zajedno raditi na tome.   

“Toga su svjesni u klubovima i nadam se da u budućnosti više nećemo pričati o incidentima, već samo o košarci i igračima. Ono s finala nikome ne ide u prilog, moramo se svi zajedno truditi da više ne dođe do onakvog intenziteta nereda. U startu trebamo spriječiti slične pojave tako što ćemo reagovati odmah. Ako se slučajno ponove incidenti, može doći i do strožih kazni, pa čak i do izbacivanja iz lige. Ali nadam se da do toga neće doći i da će naredne sezone sve proteći u sportskoj atmosferi”, naglasio je Čavlović.

Direktor Cibone nije iznenađen odlukom Evrolige da ABA liga više nema direktno mjesto u ovom takmičenju.

“Za nas ta odluka nije iznenađenje, mi smo bili spremni na takav epilog. Smatram da to nije ništa novo, sada se čak može iz više takmičenja izboriti mjesto u Evroligi. Odluka je odavno donesena, neke druge kvalitetne lige su još gore prošle, poput španske i mnogih drugih….Očigledno novac dosta diktira stvari. Mi ćemo pojačati komunikaciju s Evroligom i tražiti svoje mjesto u tom takmičenju. Sve ćemo učiniti da barem jedno mjesto ostave za nas i poslije 2021. godine. Što se tiče FIBA-e i Evrolige i njihovog sukoba, to je sasvim druga priča, ne bih se želio miješati, pričekajmo da vidimo što će biti s tim. Mislim da je to jedan viši interes i da će se na nekom drugom mjestu odlučivati.”

foto:aba

About The Author