Nedokučiva BiH

U košarci BiH nikad dosadno.

U sistemu takmičenja košarke u BiH se ne zna ko pije, a ko plaća blago rečeno. Sistem takmičenja, broj klubova, kalendar u Ligi BiH se mijenjaju kako kome odgovara. Kup je posebno takmičenje i teško je objasniti kako funkcioniše. Ukratko finalni turnir igraju četiri ekipe. Osvajač Kupa automatski i naredne sezone igra turnir, a preostala tri učesnika daju pobjednik Kupa Republike Srpske, pobjednik Kupa Herceg Bosne i pobjednik sistema “A”. Sistem “A” igraju klubovi iz Federacije BiH.

Za sada je poznato da Široki ide kao pobjednik Kupa Herceg Bosne, u Kupu Republike Srpske finale je izborio Bratunac, a danas u polufinalu igraju Igokea i Borac. Problem je sada sistem “A” u čijem finalu su danas trebali igrati Bosna Royal i Sloboda. Kažemo trebali jer po svemu sudeći finale neće biti odigrano pošto Sloboda neće otputovati danas na utakmicu finala Kupa BiH sistema “A” u Sarajevo kako je saopšteno iz ovog kluba. Problem je kako su saopštili iz Slobode sramotan potez čelnika kluba iz Sarajeva koji su utakmicu finala zakazali bez ikakvog dogovora sa drugom stranom.

Iz Slobode su se oglasili saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

Neugodno smo iznenađeni zakazivanjem utakmice finala KUP-a sistema “A” za srijedu, 03.02.2021. godine.

Naime, prilikom žrijebanja učesnika KUP-a Mirza Delibašić, održanog u Zenici, 28.12.2020.godine, uz prisustvo predstavnika klubova Bosne, Čelika, Slobode i komesara takmičenja, dogovoreno je da će se klubovi međusobno dogovarati oko termina odigravanja utakmica.

Slijedom daljnih događaja, sve zakazane i odigrane utakmice su vjerovatno ispoštovale ovaj princip. Kada se saznalo da su Bosna i Sloboda finalisti KUP-a sistema “A”, iznašeg Kluba je predloženo da se prvenstvena utakmica koja se igra 30.01.2021.godine verifikuje i kao utakmica finala KUP-a.

Već na prvu, iz KK Bosna su odbili ovaj prijedlog, smatrajući da treba da se igraju dvije utakmice, što OKK Sloboda nije osporila, ali smo rekli da ćemo se o terminu odigravanja utakmice dogovoriti. Odmah poslije telefonskog razgovora između predsjednika KK Bosne i OKK Slobode, dobili smo mail u kojem je utakmica zakazana za 03.02.2021.god., uz obrazloženje da nema slobodnih termina u dvorani u nekom drugom terminu.

Istog trena je obavljen telefonski razgovor između predsjednika OKK Sloboda i KK Bosna, kao i komesara takmičenja, gdje je rečeno da nama termin igranja utakmice ne odgovara, te da se pokušamo zajedno dogovoriti oko termina.

Poslije prvenstvene utakmice u Sarajevu, očekivali smo da će se razgovarati oko novog termina igranja. Međutim, dobili smo nominaciju za srijedu, uz obrazloženje da je to jedini slobodan termin, da nema ko suditi poslije ovog termina, kao i da je raspisivanje javnog poziva za organizaciju finalnog turnira uslov za odigravanje utakmice.

Mi, kao klub sa dugogodišnjom tradicijom igranja košarke, cijeneći napore da se KK Bosna vrati na stare staze slave, učinili smo sve što je bilo moguće, pa i više od toga, da pružimo KK Bosni kroz institucije KS BiH punu podršku, i da pokažemo koliko nam je stalo. Međutim, nerazumjevanje ostavlja sumnju u opravdanost naših postupaka. Ipak, u cilju što trezvenijeg rješenja ovog problema, kao što smo to u telefonskim razgovorima, tako i putem maila, predlažemo da se finalna utakmica odigra 9. ili 10.02.2021., u terminu koji odgovara KK Bosna.

Ne želeći ulaziti u razloge neprihvatanja ovih termina, obavještavamo Vas da OKK Sloboda na zakazani termin neće doći, jer smatramo da je zakazan mimo dogovora postignutog u Zenici na žrijebanju klubova za KUP Mirza Delibašić.”

OKK Sloboda Tuzla

Aid Berbić, predsjednik Kluba

foto: OKK Sloboda

About The Author