Navikao sam u Partizanu na pritisak

Bogdan Bogdanović pred put u Kinu.

Košarkaši Srbije otuputovali su u Kinu gdje ih najprije očekuje turnir na kojem će igrati sa selekcijama Novog Zelanda, Italije i Francuske. Do sada Srbija je bez poraza u pripremnim mečevima.

“Sve počinje od atmosfere, zabave i prijateljstva, poslije je i posao onda mnogo lakše uraditi. Ostaje peh što su nam se povrijedila dvojica važnih igrača, nedostajaće nam Gagi i Teo, ali povrede su nažalost sastavni dio sporta. Bila je i pre dve godine prava šansa da uzmemo zlato. Daleko je priča o medalji, moramo prvo da se spremimo i da mislimo korak po korak”, rekao je novinarima Bogdanović. 

Na pitanje koliko je reprezentacija SAD slabija poslije brojnih otkaza, Bogdan odgovara: 

“Na papiru su i dalje oni najjači, i dalje su favoriti. Jeste da su znatno slabiji kada ne igraju sve superzvijezde, ali i sa ovim timom su velika prijetnja – i ovako neiugrani su dobili Špance koji su dugo na okupu. Ekipa SAD je nova, i ta pobjeda je pokazatelj koliko su u stvari dobri. Ne treba pumpati lažnu sliku kako su svi otkazali… Treba prije svega doći do njih“.

Srbija je tokom priprema savladala Grčku i Litvaniju, koji su takođe u krugu kandidata za medalju. 

“Grci su bili na jednu loptu, Litvanci na jednu loptu, obe utakmice smo mogli da izgubimo. Prijateljski su to mečevi. Francuzi su neugodni, uvijek krenu slabo, pa poslije zablistaju na takmičenju. Nigerija je takođe nezgodna, Australija, Kanada, da ne nabrajam više da se neko ne naljuti…“

Na Bogdanu će biti veći pritisak i odgovornost u odsustvu Milosavljevića i Teodosića. Nije mu problem – naprotiv.

“Navikao sam na to. U Partizanu sam prvi put osjećao pritisak, od tada sam se već navikao i postajalo mi je lakše.Slično je bilo i u Fenerbahčeu. Naravno, reprezentativni pritisak je drugačiji, ali i u reprezentaciji bude lakše poslije igranja u takvim klubovima. Sistem takmičenja je malo bolji, bolji je raspored i pomoći će nam da budemo svježiji na SP. Ne mislim da mi se uloga mnogo promijenila poslije Teove povrede. Pojednostavio sam igru, ubrzao je, dvije godine NBA iskustva su donijele to, pa mi Evropa djeluje malo sporije”.

Srbija će igrati u Grupi D u Fošanu, protiv Angole, Italije i Filipina.

foto:fiba

About The Author