Naš ključni igrač je Žan Mark Šiško

Marko Jagodić Kuridža, jedan od najboljih košarkaša Primorske, za “Nezavisne” kaže da pobjede nad Crvenom zvezdom, Partizanom i Budućnosti jesu iznenađenje i da ih polako svi klubovi shvataju ozbiljno, a govorio je i o “vječitim rivalima”, favoritima u ABA ligi i dječačkim snovima.

Slovenački tim je u ABA Superkupu šokirao Crvenu zvezdu, a zatim je u ABA ligi bio bolji od Partizana i Budućnosti.

“Nismo poleteli zato što smo pobedili dve-tri utakmice. Nismo očekivali da pobedimo top timove u regionu, ali smo očekivali da možemo da igramo sa svima. Radimo svaki dan dobro, zajedno smo godinu i po dana, u maloj prednosti smo u odnosu na ostale što se toga tiče. Start sezone jeste iznenađenje, ali više od mesec dana pokazujemo da možemo da igramo sa svima i ljudi počinju da nas gledaju ozbiljno i sve će biti teže pobeđivati”, rekao je Jagodić Kuridža i dodao:

“Imamo dosta toga da popravimo, nismo na maksimumu pa ćemo da vidimo za šta je to dovoljno. Nismo ekipa koja će samo da učestvuje.

U čemu je snaga Primorske?

“Naš ključni igrač je plejmejker Žan Mark Šiško. Od njega najviše zavisimo, i kada on igra dobro, svi igramo dobro, ali ima još dosta igrača koji mogu da iskoče i koji imaju kvalitet da reše utakmice. Naravno, radimo dobro sa trenerom Juricom Golemcem i on dosta utiče na nas, drži nas na okupu i traži da uvek budemo u fokusu za sledeću utakmicu”.

Da li imate pritisak da morate da napravite dobar rezultat?

“Nismo imali pritisak u ovim kolima u kojima smo igrali sa favoritima, ali Golemac konstantno drži neku dozu pritiska jer ne želi da budemo učesnici u ligi. Želi, kao i svi mi, da ostvarimo što više pobeda. Mi jesmo dobro startovali, pobedili smo dobre ekipe, ali to ništa ne znači. Nije najbitnije biti dobar u oktobru ili novembru, već na kraju sezone. Moramo da radimo, imamo još prostora za napredak. Najbitnije su utakmice posle marta. Imamo ambicije i u slovečankim takmičenjima, a u ABA ligi želimo da budemo što bolji”.

Koji su ciljevi u ABA ligi?

“Nemamo zacrtani cilj, ali možemo da budemo konkurentni svim ekipama i da na terenu izgledamo što bolje. Dosta zavisi od toga koliko ćemo imati sreće u neizvesnim utakmicama i koliko će nas povrede zaobići, kao i sve ostale ekipe”.

A u domaćim takmičenjima?

“Odbranili smo Superkup Slovenije, a kao prošlogodišnji prvaci i osvajači Kupa uradićemo sve da ponovo osvojimo i te trofeje. Olimpija ima dobar tim, verovatrno i kvalitetniji od nas, ali to ništa ne znači. Borićemo se”.

Da li su dva poraza košarkaša Crvene zvezde u prva tri kola ABA lige iznenađenje?

“Jesu, ali ni njima nije lako jer igraju Evroligu i imaju manje prostora za pripremu utakmica u ABA ligi u kojoj su svi dobri. Ne možete doći nespremni na utakmicu. Zvezda je na startu imala problema i sa povredama, nisu igrali bitni igrači, i to je Krka iskoristila. Nije im lako, ali sigurno će se izboriti sa problemima i biti sve bolji”.

Ko je favorit za osvajanje titule u regionalnoj ligi?

“Zvezda, bez obzira na uvodne poraze. Tu je i Partizan, koji ima dobru ekipu, ali prednost bih dao Zvezdi”.

Da li mislite da, s obzirom na igre, zaslužujete bolju reputaciju i da bi Vas više cijenili da ste igrali u Crvenoj zvezdi ili Partizanu?

“Svi smo mi kao klinci gledali Zvezdu i Partizan i sanjali da igramo u tim klubovima. Ali, snovi su jedno, a realnost drugo. Mene je put odveo na drugu stranu, zadovoljan sam sobom, stalno dajem sve od sebe. Da li me neko zapostavio ili nije, neki misle da sam dobar, neki da sam loš, ali ne želim ja da raspravljam o tome. Lagao bih kada bih rekao da ne bih voleo da sam igrao u Zvezdi ili Partizanu. Voleo sam da gledam derbije, ne bih se navijački izjašnjavao. I jednima i drugima želim sve najbolje”.

Možda jednog dana i obučete dres nekog od “vječitih rivala”?

“Nikad se na zna, ali imam dosta godina, ušao sam u 33. Ali, dok god igrate, želite da igrate u nekom velikom klubu”.

Ljubitelji košarke Vas pamte i po igrama u banjalučkom Borcu. U kakvom Vam je sjećanju ostao Borac?

“U odličnom. Meni je bilo lepo, voleo sam da budem u Banjaluci, a koliko mogu, i sada pratim rad kluba. Vidim da se sve promenilo, ali vidim da ide neka pozitivna priča i da Borac pokušava da uđe u Ligu BiH i želim mu sve najbolje. Nadam se da će se vratiti gde pripada, jer Banjaluka i svi veći gradovi poput Sarajeva, Novog Sada, Splita… zaslužuju da imaju dobre ekipe. Bilo bi lepo da se Jadranska liga vrati u Banjaluku”.

foto:Primorska/ Ziga Mikeli

About The Author