Najviše poena na Evrobasketu postigli Amerikanci

Šejn Larkin

foto:FIBA

Naturalizovani igrači iz SAD postigli su najviše poena u grupnoj fazi Evropskog prvenstva.

Oni su ubjedljivo prvi sa 656 poena, a prvi pratioci su im naši igrači sa 484, iza kojih slijede Slovenci (464), Nijemci (456) i Litvanci (439).

Bilo je neizbježno da će evropska košarka jednog dana doći do ovog stadijuma sa samo nekoliko selekcija koje nemaju stranca u ekipi, a među kojima je i Srbija. Amerikance ili “Amerikance” predvodi gruzijski internacionalac Tad Mekfaden sa 75 poena ukupno, koliko ima i Džon Roberson iz BiH.
Slijedi Di Bost (70) iz Bugarske, pa potom crnogorski plejmejker Kendrik Peri (66) koji je lider grupnog dijela takmičenja kada su ukradene lopte u pitanju.

Ej Džej Sloter iz Poljske (60) je sljedeći na toj listi, a prati ga od nedavno član “crvene furije” Lorenco Braun (56).

Poen manje od nekadašnjeg plejmejkera Crvene zvezde ima organizator igre hrvatske reprezentacije Džejlen Smit (55).

U Top 100 poentera je i slovenački centar Majk Tobi (47), Šejn Larkin (46) koji više neće nastupati za reprezentaciju Ergina Atamana na ovom šampionatu zbog povrede, kao i Mikael Hopkins iz Mađarske (41).

Bolji od svih njih je Tajler Dorsi koji brani boje selekcije Grčke (76), ali on nije naprosto naturalizovan bez ikakvog osnova kao drugi.

Košarkaš Dalasa vodi poreklo iz te zemlje, igrao je za omladinske selekcije “Helena”, a i igrao je za tim iz tamošnjeg prvenstva čime ne može da se pohvali veći broj pobrojanih igrača piše b92..

About The Author