Gos: Partizan prava odluka

Partizanov plejmeker o svemu pomalo

Prošle godine pobjedom nad Ksavijerom (83:59) Najdžel Vilijams-Gos je višedecenijski san studenata Univerziteta Gonzaga iz Spokena da “buldozi” zaigraju na Fajnal-foru NCAA pretvorio u javu. U nedelju uveče je, sa saigračima, ostvario još jednu veliku želju, ali i višemilionskoj armiji navijača Partizana, da poslije šest godina “Žućkova lijevica” opet bude u Humskoj.

Igrač sam, ali sam i osoba koja voli da ljude učini srećnim.Kao što sam prošle godine želio da osvojimo šampionski prsten zbog svih tih ljudi koji su poslije toliko godina dočekali Fajnal-for NCAA, tako sam u Nišu imao veliku želju – da zbog navijača Partizana podignemo pehar i učinimo ih ponosnima”, rekao je MVP finalnog turnira u intervjuu za “Novosti”.

Partizanov post od posljednjeg velikog pehara prvaka Srbije (2014) i Kupa (2012) nije bio tako dug kao Gonzagin, jer je prvi fajnal-for održan 1939, ali Najdžel je znao koliko će emocija trofej probuditi kod crno-bijelih.

“S jedne strane, ta dva takmičenja je teško uporediti, zbog različitih emocija. Za Gonzagu je igralo mnogo odličnih košarkaša, ali eto, mi smo ti koji smo to uradili, na stadionu u Feniksu uspjeli smo da okupimo generacije našeg univerziteta. Upravo taj osjećaj, da ih vidite na jednom mjestu, fenomenalan je. Partizan ima dugu istoriju u evropskim okvirima, osvojio je bezbroj trofeja, ali ovaj kup je specifičan, jer smo prekinuli dva niza, i to trijumfom nad velikim rivalom. Ova dva događaja su u top pet moje karijere”.

Koliko je želja za timskim uspehom bila iznad individualnog učinka, svjedoči i ceremonija dodjele priznanja za najboljeg strelca i MVP, prilikom koje Gos u prvi mah nije znao da oba pripadaju njemu.

“Bio sam sam presrećan što smo pobijedili, pa me ništa drugo nije zanimalo. Nisam razumio zvaničnog spikera, jer je čitao na srpskom jeziku. Tek kad su mi saigrači rekli, shvatio sam o čemu se radi. Kažem, bilo je mnogo emocija, jer smo mlad tim, na čijem čelu je Novica, koji ima nevjerovatnu karijeru, podizao je brojne pehare, pa smo željeli da mu pomognemo da prvi put to uradi kao kapiten. I uspjeli smo”.

Ne samo tokom finala, već i na ranijim utakmicama, primjetna je česta komunikacija Gosa i Veličkovića.

“Razvili smo sjajan odnos. Ima nevjerovatno iskustvo, mnogo uči mene i ostale, gaji izuzetno poštovanje prema svima nama. Naravno, i mi prema njemu. Obojica smo veliki takmičari. Sve to utiče na napredak Partizana kao tima”.

U prvim mjesecima, iako je Najdžel igrao odlično, timski napredak je bio sporiji od očekivanog. Na sto crno-bijelih pristizale su ponude za mladog beka. Ipak, nije želio da ode.

“Prije dolaska u Beograd bilo je nekoliko opcija. Kada sam odlučivao, postojali su čvrsti razlozi da izaberem Partizan: mlad tim, šansa za veliku rolu, na visokom nivou, u klubu sa prebogatom istorijom. Partizan je sjajna polazna tačka u profesionalnoj karijeri. Naučio sam mnogo i nisam vidio sebe kako napuštam tim usred sezone, iako smo imali oscilacije. Osvajanje Kupa je potvrda da sam donio pravu odluku”.

Pravu odluku je Gos donio i u ljeto 2015, kada je odlučio da promijeni univerzitet.

“Prvi koledž, Vašington, bio je na dva sata od mog doma, pa sam odrastajući uz igre Ajzeje Tomasa, Nejta Robinsona, Tonija Rotena, maštao da budem njihov sljedeći bek, što mi se i ostvarilo. Međutim, iako sam imao dvije odlične sezone, koledž je odlučio da podmladi ekipu, a ja sam želio da pobijedim, pa sam izabrao Gonzagu. Bilo je teško prve godine, jer nisam mogao da igram mečeve zbog NCAA pravila, već su u rasporedu bili samo treninzi. Takođe, morao sam na operaciju zgloba. Bila je to velika žrtva, ali sam oduvijek bio radnik, vjerovao sam da će se sve to isplatiti”.

Isplatilo se, Gos je u proljeće 2017. postao heroj Gonzage. Odnedavno je heroj Partizana… Može li to da ponovi u Superligi?

“Ako se ne varam, na meču prije ovog bili smo u igri do polovine treće četvrtine, da bi poslije oni brzo odmakli. Kada se završila utakmica, rekao sam: “Ako možemo s njima da se nosimo 30 minuta, onda možemo i 40″. U Kupu smo pokazali da znamo da igramo sa Zvezdom. Mislim da imamo šansu”.

Novi stil života nije bilo jedino na šta je Gos, prilikom dolaska u Partizan, morao da se navikne.

“Nikad u karijeri nisam doživio promjenu trenera tokom sezone, ili da stignu novi saigrači. Ali kao košarkaš morate da se adaptirate na te novine. Bilo je zanimljivo. Sjajan stručni štab, odnosno Nenad Čanak, Nenad Mijatović i Aleksandar Matović, nastavio je da nas razvija kao igrače pojedinačno, ali i kao tim”.

Na pitanje kako napreduje učenje srpskog, Gos odgovara:

“Pa mislim da je normalno kada si u drugoj zemlji, drugom govornom području, da pokušaš da naučiš drugi jezik. Treba vrijeme, naravno. Ne znam mnogo, uglavnom fraze koje se najčešće upotrebljavaju. Najbrže sam naučio “Daj mi… Daj mi loptu…” ,kroz smjeh dodaje Najdžel.

foto:kosarka24.ba

 

About The Author

Možda ste propustili