Na današnji dan: Crvena zvezda osvojila evropski trofej

Prošlo je 50 godina.
Crvena zvezda

foto. KK Crvena zvezda

Na današnji dan prije tačno 50 godina Crvena zvezda je u Udinama osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima.

U finalu Kupa kupova su slavili nad čehoslovačkom ekipom Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75.

Bio je to i prvi trofej nekog jugoslovenskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima! Imala je Zvezda i prije trijumfa u Kupu kupova zapažene rezultate u Evropi, jer je 1972. godine stigla do finala ovog takmičenja, kada je poklekla protiv Olimpije iz Milana rezultatom 70:74, a 1973. godine ekipa je stigla do polufinala Kupa evropskih šampiona.

Na svom putu ka finalu i trofeju, crveno-beli su redom pobeđivali ekipe “17 Nandori”, francuski “Banjole”, kasnije u četvrtifnalnoj grupi i ekipe sofijskoj CSKA, italijanski Sakle iz Torina, a u polufinalu je bio španski Estudijantes.

U finalnom susretu u italijanskim Udinama crveno-bijeli su vodili i dominirali tokom čitave utakmice. Dragan Kapičić je postigao 23 poena, Zoran Slavnić je ubacio 20, a Duci Simonović 19 poena. U redovima Zbrojovke istakao se Jan Bobrovski sa 20 postignutih poena.

“Prvo zaista ne mogu da verujem da je prošlo 50 godina… Sećam se svega, jer dementni zaboravljaju blisku prošlost. Vrineme je pokazalo da nije lako ući u finale, a kamoli pobijediti. Objektivno nismo imali ravnopravnog protivnika u Zbrojovki. To je bio pečat jedne generacije koja je polako spremala da se raziđe. Takve stvari ti dokažu da nisi proćerdao godine tek tako. Pehar je bio nagrada.

Ni sanjali nismo da će to biti jedini trofej Zvezde u Evropi.Osvajanje Kupa kupova je bilo zaista dominantno. Jedva smo čekali da odemo “preko“ kako bi kupovali odjeću. Samo smo se nadali da ne idemo na Istok. Što se tiče košarke, mislim da nije bila nijedna teška utakmica za nas”,  rekao je legendarni Zoran Slavnić  za Meridian Sport.

Crvena zvezdaSpartak Zbrojovka 86:75

Udine, 2. april 1974. Dvorana: “Primo Karnera“. Gledalaca: 3.500. Sudije: Vili Bestgen (Zapadna Nemačka) i Aldo Albanezi (Italija).

Crvena zvezda: Goran Rakočević, Zoran Lazarević, Ivan Sarjanović 4, Božidar Pešić, Radivoje Živković 8, Dragoje Jovašević, Dragan Kapičić 23, Ljubodrag Simonović 19, Dragiša Vučinić 12, Zoran Latifić, Ljubomir Žugić, Zoran Slavnić 20. Trener: Aleksandar Nikolić.

Zbrojovka: Jaroslav Baranek 8, Jirži Balaštik 9, Kamil Brabenec 14, Jan Bobrovski 20, Petr Novicki 8, Jirži Pospišil 6, Vojteh Petr 10, Jaroslav Stehlik, Mihal Arpaš, Vaclav Šramek, Ludvik David, Hrubec. Trener: František Konvička.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama. 

About The Author