Mitrović: Sa Parkerom već pričam o sljedećoj sezoni

Ljubitelji košarke sa nestrpljenjem očekuju odluke u vezi sa nastavkom NBA lige, Evrolige, Evrokupa, ABA lige, domaćih šampiona. Među njima je i trener Asvela Zvezdan Mitrović, ali…

Ali, objektivno, postavlja se pitanje da li je to u ovom momentu realno. Polazim od stav Evrolige. Navedeno je da će takmičenje biti nastavljeno, ali samo pod uslovom da se obezbijedi maksimalna sigurnost kada je zdravlje u pitanju. S druge strane, trenutno su gotovo sve granice zatvorene, ekipe uglavnom rasformirane, igrači u kućnoj izolaciji, nisu kročili na parket više od mjesec dana. U trenutku kada se odluči da može da se nastavi takmičenje potrebno je bar mjesec dana da se ekipe okupe, počnu sa radom i stignu do takmičarske forme. Takođe, nije lako ni ljudima koji treba da donesu odluke o nastavku takmičenja jer odluke ne zavise od njih, odluke diktira globalna zdravstvena pošast koja je stopirala sve životne tokove. Iskreno, voleo bih da nisam u pravu, ali objektivno već bi trebalo da počnemo da razmišljamo o sezoni koja sledi, sa nadom da će ona početi u terminu u kojem je planirana”, naglasio je Mitrović u intervjuu za “Sportklub” i nastavio u dahu, “Sa Tonijem Parkerom sam pričao o eventualnom nastavku sezone, kako u Evroligi, tako i u šampionatu Francuske, ali već smo počeli da razgovoramo i o planovima za sezonu koja slijedi u kojoj će sve ekipe biti suočene sa ekonomskim problemima. Već sada je jasno da će budžeti biti dvostruko, trostruko manji u odnosu na periode prije koronavirusa. U toj situaciji, blagu prednost će imati ekipe koje su igru bazirale na mladim igračima, na momcima iz sopstvenog pogona, a Asvel je upravo takva ekipa. Ponavljam, čekamo odluke u vezi sa nastavkom tamičenja, svi bismo voljeli da se stanje vrati u normalu, da se vratimo na parket, ali objektivno, da li je to realno?”.

Na pitanje da li je izvesno da će Parker pored Asvela, preuzeti i fudbalski klub Lion, Mitrović je rekao:

Iskreno, nismo pričali na tu temu, ali na osnovu informacija iz francuskih medija gotovo je izvesno da će tako i biti”.

Bivši selektor Crne Gore i trener Asvela iz Vilerbana stekao je trenersko ime koje se sa poštovanjem izgovara u Evropi. Put kojim je išao mogao bi da bude primjer svim mladim trenerima, iako put nije bio ni malo lak, naprotiv.

Međutim, staro je pravilo da uspjeha bez rada, odricanja i ljubavi prema onom što radite i želite nema. Mitrović je sada već daleke 1992. godine odlučio da završi igračku karijeru i da počne da radi na sebi kao treneru. Prihvatio je predlog tada prvog trenera Pikadilija Baneta Vukićevića, sjeo pored njega, postao asistent i priča je krenula. Mitrović je tri godine proveo u Pikadiliju koji je poznat i kao OKK Titograd, a zatim se preselio u Budućnost gdje je nastavio usavršavanje, učenje…

Mitrović je dugi niz godina radio kao asistent u Budućnosti, ali i u reprezentaciji. Bio je zadužen za rad sa mlađim selekcijama. U periodu kada je imao priliku da sarađuje, tačnije uči od Duška Vujoševića, bio je period kada je jedan od najboljih trenera Evrope, bio u stručnom štabu Crne Gore, a Mitrović radio sa kadetima.

“Ponavljam još jednom, Goran Poli Bojanić i Duško Vujošević su me usmjerili, objasnili šta treba i kako treba da radim, ako želim da uspijem. Neizmjerno sam im zahvalan na svakoj košarkaškoj i životnoj lekciji. Napravili su od mene boljeg trenera i čovjeka u svakom smislu. Uz sva iskustva koja sam skupljao kao asistent sa mnogim trenerima sa kojima sam radio, uz lekcije koje sam naučio na seminarima i klinikama, uz ogroman induvidualni rad, odlučio sam da se osamostalim. U Crnoj Gori su tada postojala dva ozbiljna kluba Budućnost i Lovćen. Za mene kao mladog trenera nije bilo mjesta, pa sam se otisnuo u Ukrajinu”, istakao je Mitrović.
U Ukrajini je vodio Himik, Krivbas, Budiveljnik, Azovmaš. U tom periodu je bio i asistent Luki Pavićevću na Evropskom prvenstvu 2013. godine. Mnogi su u trenutku kada je Mitrović krenuo put Ukrajine, konstatovali da će se brzo vratiti. Postavljali su pitanje, ko je karijeru napravio u Ukrajini? Zvezdan Mitrović je uspio.

Nisam imao strah jer me je vodila ogromna želja i motiv. Bio sam odlučan u namjeri da dam sve od sebe, da sve što sam naučio od trenera čija sam imena spomenuo iskoristim i da napravim nešto od karijere, da ostanem u košarci, da pokažem da mogu da budem trener. Imao sam i ogromnu obavezu prema ljudima od kojih sam učio jer nisam želio da ih razočaram i iznevjerim. Ukrajina je u tom periodu bila relativno nerazvijena kada je košarka u pitanju. U timu ste mogli da imate samo dva stranca, odnosno mogli ste da se oslonite samo na domaće igrače, odnosno na stvaranje tima, na stvaranje košarkaša. S obzirom na to da sam veći dio karijere proveo u radu sa mlađim igračima bilo je to za mene pravo zadovoljstvo. Veliki rad, predanost, uz sva odricanja i posvećenost momaka sa kojima sam radio je doneo i željene rezultate. U Ukrajini sam proglašen za najboljeg trenera, osvojio sam titulu sa Krivbasom, Kup sa Budiveljnikom. Radio sam sa mnogo mladih igrača iz Ukrajine koji su kasnije napravili vrhunske karijere i jako sam ponosan na to”, naglasio je Mitrović.

Poslije sjajne decenije u Ukrajini, Mitrović je odlučio da je vrijeme za korak dalje i to veliki. Stigla je ponuda od Monaka i Mitrović je stigao u Kneževinu. Sa Monakom je osvojio tri trofeja Kupa, dva puta je izabran za najboljeg trenera Francuske, dva puta je igrao u finalu FIBA Lige šampiona, dobio je poziv da peti put bude učesnik Ol star vikenda u Francuskoj, a od princa Alberta zajedno sa cijelom ekipom koju je vodio dobio orden za velike zasluge na sportskom polju.

“Jedino mi je žao što nismo osvojili titulu iako smo dvije sezone bili neprikosnoveni posle ligaškog dela takmičenja. U prvoj sezoni nas je Asvel izbacio odmah na startu doigravanja, a zatim smo poraženi u velikom finalu potpuno nezasluženo, uz neke svari koji nemaju veze sa korektnim ponašanjem na terenu. Podatak da je princ Albert odlučio da nas odlikuje iako nismo osvojili titulu, a da su to odlikovanje do sada dobili jedino fudbaleri kada su bili šampioni Francuske, dovoljna je satisfakcija, iako sam bio baš ljut i bijesan poslije finala. Moram da naglasim da sam ljut i bijesan, samo kada se dešava nešto što nije pravedno”, naglasio je Mitrović i nastavio, “Pomiješanih osjećanja sam napustio Monako, isto kao i Ukrajinu. Ostvario sam sjajne rezultate, stekao mnogo dobrih prijatelja, ali ponuda Asvela je jednostavno bila prilika da napravim korak naprijed. To se jednostavno ne odbija. Sezona je bila fenomenalna. Osvojili smo duplu krunu, stigli do Evrolige u kojoj je cilja bio da svaku pobjedu slavimo kao da smo osvojili medalju jer imamo ekipu koja je daleko od finansijskih moćnijih giganata, ali uspjeli smo da stignemo do deset medalja, a kompletna ekipa je i dalje gladna uspjeha i ne želi da stane. Da li će to biti ove, ili što je mnogo realnije, naredne sezone, u ovom trenutku je manje važno, važno je da pobedimo koronavirus, te da život vratimo u normalne tokove, da se ponovo svi zajedno vidimo na parketu”.

foto:fiba