Berić: Stragi i Topić visoki plejmekeri

Miroslav Berić govorio o kumu i nekadašnjem saigraču Zoranu Stevanoviću.

Miroslav Berić, koji je svojevremeno bio najbolji strijelac Suprolige u dresu Partizana sa prosjekom od 23,3 poena, važio je za jednog od najboljih igrača jedan na jedan. Novinare u Banjaluci zanimalo je ko je i da li je iko mogao da ga pobijedi. Kao iz topa je pokazao na Zorana Stevanovića, koji je sjedio pred njega.

Zaboravlja se brzo i evo do sada rijetko koji igrač se pojavio tih karakteristika. Svaki igrač je volio da igra sa Stragijem jer je razmišljao kao bek, a ne kao centar. On je bio veliki plajmeker. Iskreno u zadnjih desetak godina rijetko sam viđao takve igrače. Recimo Milenko Topić je bio taj tip igrača, koji je bio plejmeker na terenu. Stragi je još bio robusniji i mogao je i ispod koša da igra. Jednostavno je bio timski igrač i nikad nije sebe stavljao u prvi plan. Recimo on je u tandemu sa Rabračom bio idealan saigrač za Željka u Partizanu. U reprezentaciji je recimo  najbolji saigrač Rebrači kad je bio u punoj snazi bio Topić. Ako pomognu na njemu onda Topić sa tri poena prijeti. Tako da je dobar bio hahah”, rekao je Berić o kumu i nekadašnjem saigraču.

Berić je bio jedan od igrača, koji se dosta oslanjao na šut. Takvih je u posljednje vrijeme sve manje, dok više šanse dobijaju igrači sa izraženim fizičkim predispozicijama.

“Realno je da u posljednje vrijeme ima malo šutera. Na početku karijere, prvo u mlađim selekcijama, a zatim i u seniorskom timu Partizana, igrao sam više na poziciji plejmejkera nego beka. To mi je pomoglo u daljoj karijeri, kada sam u nekim trenucima mogao da pomažem timu da pojača agresivnost ili da zamijenim plejmejkera. Znao sam i da ‘tabam’ loptu osim da šutiram”, rekao je Berić, koji sa reprezentacijom ima dva osvojena evropska zlata 1995. i 1997. godine. Bio je svjetski šampion 1998. godine, dok ima i srebro sa olimpijskih igrara u Atlanti 1996.godine.

Smatra da se u odnosu na to vrijeme košarka mnogo promijenila.

“Košarka se promijenila. Fizička snaga je dominantnija, a kreativnosti i ljepote više nema. Kvalitet je, da budemo realni, opao. Kada pogledamo npr. Evroligu prije 10 ili 20 godina, to nije isti kvalitet. Svi znamo da je razlog NBA, koja kupi sve što može da se pokupi iz Evrope. Samim tim slabiji je kvalitet u Evroligi, a o Evrokupu, FIBA takmičenjima… da i ne pričam. Nadam se da će se trend promijeniti i da ćemo ubuduće vidjeti više talenata i pravih šutera”, kaže bivši košarkaš Partizana, Taukeramike, Verone, Žalgirisa, Menorke, Azovmaša, Paneliniosa i Hihona.

foto:kosarka24.ba

 

About The Author

Možda ste propustili