Milan Ciga Vasojević primljen u “Kuću slavnih”

foto:FIBA

Na svečanoj ceremoniji sinoć u Mijeu, trofejni trener Milan Ciga Vasojević posthumno je primljen u FIBA “Kući slavnih” u „Klasi 2022“.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i generalni sekretar Zlatko Bolić prisustvovali su ovoj svečanosti u “Patrik Bauman Kući košarke” u društvu Borisa Vasojevića, sina Milana Cige Vasojevića, kome je predsjednik FIBA Hamane Niang uručio specijalnu plaketu za prijem u „Kuću slavnih“.

Boris Vasojević se obratio brojnim zvanicama prigodnim govorom.

“Prije svega, želim da se zahvalim FIBA na pozivu da budem večeras na ovom fantastičnom događaju i što je ukazala mom ocu najveću čast i primila ga među velikane koji su ostavili pečat u razvoju svjetske košarke. Moj otac je živeo za svoj posao, što se vidjelo kroz cijelu njegovu karijeru, kako klupskog trenera, tako i trenera reprezentacije Jugoslavije. Kao trener nacionalnog tima ostvarivao je velike pobjede i ispisivao istoriju košarke. Imao je veliku energiju i ljubav prema svojim ekipama i košarci uopšte, a vodio je reprezentaciju do istorijskih pobjeda koje se pamte i poštuju i danas -zlatne, srebrne i bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Svjetskom i Evropskom prvenstvu i Univerzijadi… Njegova reprezentacija okupljala je velika imena ženske košarke tog vremena poput Anđelije Arbutine, Razije Mujanović, Danire Nakić… Imao sam priliku da budem sa ocem na mnogim velikim internacionalnim takmičenjima i uvijek sam bio ponosan na njegov rad. Verujem da on sam nikad nije bio svestan veličine uspeha koje je postigao, a još manje da će njegovo ime danas biti upisano u „Kuću slavnih“, gdje će večno živjeti sa ostalim legendama košarke. Veoma sam srećan što sam njegov sin i što mogu večeras da podijelim ovu privilegiju sa vama. Na kraju, želim da kažem da smo moja majka i ja izuzetno zahvalni za svu ljubav koju nam je otac davao dok je bio sa nama. Velika zahvalnost menadžmentu FIBA na ukazanoj časti, želim vam svima sve najbolje… – završio je Vasojević.

Milan Ciga Vasojević je jedan od naših najboljih trenera svih vremena. Sa ženskom reprezentacijom Jugoslavije osvajao bronzanu medalju na Univerzitetskim igrama 1983. u Edmontonu i zlatnu medalju 1987. u Zagrebu, bronzanu i srebrnu medalju na Evropskim prvenstvima u Banjaluci 1980. i Kadizu 1987, kao i bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i 1988. godine u Seulu. Bio je selektor ženske reprezentacije od 1980. do 1989, a od 2006. godine naš ženski nacionalni Kup nosi njegovo ime.

Milan Vasojević rođen je 27. decembra 1932. godine u Beogradu. U klupskoj trenerskoj karijeri vodio je ŽKK Crvenu zvezdu, BKK Radnički i italijanski Italmeco iz Barija. Po završetku trenerske karijere, 1995. je postao prvi direktor KK Hemofarm iz Vršca. Napustio nas je 24. decembra 1996. godine.

Vasojević je sedmi trener sa prostora bivše Jugoslavije u FIBA Kući slavnih. Prije njega su izabrani Aleksandar Nikolić i Ranko Žeravica (2007), Mirko Novosel (2010), Dušan Ivković (2017), Bogdan Tanjević (2019) i Svetislav Pešić (2020). Među besmrtnima su i petorica legendarnih igrača Radivoj Korać, Dražen Dalipagić (2007), Dragan Kićanović, Vlade Divac (2010) i Zoran Slavnić (2013), kao i trojica pionira naše košarke Borislav Stanković, Radomir Šaper i Nebojša Popović (2007).