Mesina apleuje: Prekinite takmičenja

Trener Olimpije iz Milana Etore Mesina saopštenjem se obratio javnosti.

Poziva na razum i daje konkretne prijedloge, koje je iznio u saopštenju koje prenosimo u cjelosi:

“Dragi prijatelji košarke. Nakon dugo razmišljanja odlučio sam da pošaljem poruku svima, koji će odvojiti pet minuta svog slobodnog vremena da je pročitaju. Imao sam sreće da doživim dugu karijeru u međunarodnoj košarci. Moji timovi su se takmičili sa ponosom i uvažavanjem FIBA, Evrolige i ULEB-a. Čak i pored nekih neslaganja i nedosljednosti, uvijek sam poštovao mišljenje rukovodstva i viziju pokojnih gospodina Stankovića i gospodina Baumana.

Ponosam sam što sam dugogodišnji prijatelj gospodina Portele i gospodina Bertomeua, a za mene je bila čast što sam trenirao gospodina Van Der Špigela, trenutnog predsjednika ULEB.

Živimo u vrlo izazovnim vremenima. Vlade većine evropskih zemalja donele su odluke, čiji je cilj zatvaranje dijelova njihovih zemalja, radi zaštite stanovništva od koronavirusa. Svake nedelje sve više igrača i članova trenerskog osoblja zarazi se Kovidom-19, a sve više utakmica u nacionalnim prvenstvima i na međunarodnoj sceni se odlaže.

Poteškoće prilikom međunarodnih putovanja povećavaju rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema za timove i sudije. Uskoro neće biti raspoloživih datuma za odlaganje utakmica, sve više i više sportskih rezultata zavisiće od toga ko će imati više sreće i ko će imati manje zaraženih u odnosu na druge.

Iz svih ovih razloga, kao strastveni ljubitelj naše igre, želio bih da zamolim naše lidere da odvoje malo vremena i za trenutak odbace različitosti, koje im nisu dozvoljavale da se ujedine u prošlosti. Za dobrobit košarke i njenih navijača, sjedite za sto i ne napuštajte ga dok se ne pronađe zajedničko rješenje.

Za sada je jedini logičan izbor da se zaustave evropska klupska takmičenja, kako bi se nacionalni šampionati završili u naredna četiri mjeseca, jer će putovanja unutar zemalja biti mnogo lakša. Poslije toga, možda u martu ili aprilu, sva međunarodna takmičenja mogla bi da budu završena, čime bi se stvorilo vrijeme i za pripreme za Olimpijske igre. I možda će Kovid-19 do tada biti ograničen, ili će možda potpuno nestati.

Naravno, televizija i sponzori moraju nekako da budu uključeni u sve ovo, ali mislim da će im zajedništvo naših lidera pomoći u tome da svi razumemo situaciju.

Zdravlje učesnika i integritet takmičenja su prioritet i zauvijek ćemo biti zahvalni rukovodstvu na njihovim odlukama.

Iskreno Vaš,

Etore Mesina

foto.olimpija milano