Matković igrao za Hrvatsku bez saglasnosti KS BiH

Iako je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine uložio žalbu na njegovu registraciju, Karlo Matković je u protekle dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nastupio za reprezentaciju Hrvatske.

Riječ je o košarkašu rođenom u Livnu koji je nastupao za mlade selekcije BiH te svojevremeno bio i u rosteru seniorske bh. reprezentacije. On je prošle godine, nakon što se prethodno našao na širem spisku selektora Vedrana Bosnića, izrazio želju da nastupa za Hrvatsku.

Košarkaški savez BiH, međutim, nije izdao nijedan dokument koji je bio neophodan Matkoviću da promijeni svoje sportsko državljanstvo i nastupa za neku drugu reprezentaciju. Upravo zbog toga je KSBiH i pokrenuo žalbeni postupak pred Košarkaškim arbitražnim tribunalom (BAT) kada se Matković našao na spisku selektora Hrvatske Damira Mulaomerovića saopšteno je iz KS BiH.

Uredno su i plaćeni troškovi kompletnog procesa, a danas je na adresu KSBiH stiglo i pojašnjenje Žalbenog vijeća BAT-a u kojem se navodi da će se arbitraža odvijati nezavisno o aktivnostima FIBA-e u vezi Matkovića, što zapravo znači da njegova registracija za Hrvatsku eventualno može biti poništena tek nakon što postupak bude okončan.

Nadalje, BAT je tražio dodatnu dokumentaciju od KSBiH u vezi Matkovića, koja bi trebala biti dostavljena do 3. marta. Nakon toga, proces pred Žalbenim vijećem će biti nastavljen.

(Foto: FIBA)

About The Author