Marko Jagodić Kuridža: Jasmin Repeša je napravio prekretnicu u mojoj karijeri

Kuridža o karijeri.
Marko Jagodić Kuridža

foto: Budućnost/Filip Roganović

Marko Jagodić Kuridža govorio je o karijeri u kojoj je došao i do kapitena reprezentacije Srbije.

Profesionalnu karijeru počeo je u redovima Spartaka iz Subotice. Nakon toga uslijedile su epizode u Čapljini, Borcu iz Banja Luke, a onda je došao red na Cibonu sa kojom je 2014. godine osvojio ABA ligu. Poslije Nimburka i Odstendea, vratio se u regionalnu košarku gde je obukao dres Primorske.

Nakon što je došlo do finansijskih problema, Jagodić Kuridža je napustio Koper, te je prešao u Crvenu zvezdu. Godinu ipo dana bio je dio crveno-bijelih, poslije čega je u leto 2021. došao u Budućnost. Dres Podgoričana i dalje nosi.

”Poslije Spartaka sam otišao u Novi sad, a onda sam tri i po godine bio u Čapljini i Borcu. Liga u BiH tada je bila dobra. Široki i Bosna su bili jaki, a tu je bila i Igokea koja je imala ozbiljan budžet i pokušavala da uđe u ABA ligu. Mislim da je liga bila tada kvalitetnija nego sada, iako sada ne pratim ligu toliko. Mi stariji igrači znamo reći da je liga u naše vreme bila jača.

Mislim da to nije pošteno prema generacijama koje dolaze jer i oni imaju svoj kvalitet. Slušao sam i ja kad sam bio mlad te priče. Znam da kada sam igrao u Bosni i Hercegovini, bila su dva tima u ABA ligi i Igokea koja je ozbiljno pretendovala na mjesto u Jadranskoj ligi. To su bile najjače ekipe a mi ostali smo se borili za svoje mjesto.

Borac i Čapljina su bila neka četvrta ekipa u vrijeme kada sam igramo za njih. Uglavnom, bilo je to lijepo iskustvo. Ja sam prošao sve lige, od Druge Srpske pa do Evrolige i reprezentacije. Svuda mi je bilo lijepo igrati, ljudi su me lijepo prihvatali i nisam imao problema.”

Poslije igranja u Bosni i Hercegovini, Marko Jagodić Kuridža je pred sobom imao novi izazov. Naime, postao je košarkaš Cibone

”Ja sam u Cibonu došao iz Čapljine. Pozvao me Jasmin Repeša koji je napravio preokretnicu u mojoj karijeri. Ja sam u Bosni igrao dobro, ali nisam mogao preći na veći nivo. Rijetko se daje šansa igračima iz takve lige da upadnu u ABA liga timove. Tamo ima dobrih igrača koje ne treba potcijenjivati i treba im dati šansu. Ja sam igrao dobro tri godine, ali nisam mogao napraviti korak dalje.

Na prijedlog Repeše došao sam u Cibonu i kod trenera Mršića sam igrao kao domaći košarkaš s obzirom da imam pasoš Hrvatske. Ja sam pristao i u Ciboni sam imao period života u kome sam uživao. Osvojili smo ABA ligu, jedno prvenstvo i kup. Napravili smo neki rezultat, stvorio sam dosta prijatelja tamo.

Cibonu volim i žao mi je što joj se dešava sve što se dešava. Nadam se da će se promijeniti nešto i da će postati stabilna ekipa, Cibona to zaslužuje zbog svoje istorije.”

Jagodić Kuridža je svlačionicu u Cibonu dijelio sa Darijom Šarićem.

”Ja sam mislio da će dostići još veći nivo nego što je dostigao. Vidjelo se da je iznad ostalih, imao je i ima sve što jedan vrhunski igrač treba da ima. Krenuo je dobro i u NBA, pa su se desile povrede, trade. Sada se ponovo podigao i msilim da će on svoju najbolju košarku tek da igra.

Dario je pokazao da ima veliki kvalitet, verujem da još može da dostigne velike stvari. Ima 30 godina i može još nekoliko godina da igra.”

Jagodić Kuridža je dobio priliku da brani boje Srbije. Prvo je bio dio tima u kvalifikacijama, a onda je 2022. godine učestvovao i na Eurobasketu.

”Nastup za Srbiju bio je kruna moje karijere. S obzirom kakav sam put prošao, ponosan sam na svoju karijeru. Rijetko ko je prošao svaki stepen nivoa. Zahvalan sam Svetislavu Pešiću jer mi je dao šansu da budem dio reprezentacije. Moj najveći poraz je poraz od Italijana. I dan danas žalim za tim porazom. Naravno da bih volio da sam osvojio medalju sa Srbijom, mogao bih nakon toga da stanem sa košarkom.

Mislim da je to bila vrhunska grupa igrača od najvećeg pa do eto mene kao najmanjeg. Igrali smo odličnu košarku tokom cijelog turnira, ali se desilo jedno loše poluvrijeme gdje se nismo snašli na neke stvari koje su Italijani radili i izgubili. Nikome nije bilo lako poslije te utakmice, meni je i dan danas žao.

Igrali smo najbolju košarku po mnogima, ali nismo uspjeli. Sljedeće godine se vratilo momcima na Svjetskom prvenstvu gdje su osvojili srebro. Nadam se da može da se ponovi rezultat u Parizu. Ne bih da stavljam pritisak, biće dosta sjajnih ekipa, ali Srbija ima dobru reprezentaciju. Znajući selektora, ići će sigurno na medalju.”

Na Eurobasketu 2022. godine, Srbija je ispala u osmini finala poslije poraza od Italije. Na tom turniru, Marko Jagodić Kuridža je između ostalih igrao i sa Nikolom Jokićem.

”Nikola se podredio svima, kao što su se i svi podredili njemu. Vrhunski je individualac i pokazuje konstantno šta zna i može. Kako da kažem, smatram svojim ličnim uspjehom što sam bio u istoj ekipi sa njim. To kažem bez ikakvog pretvaranja. Igraš sa igračem koji je najbolji na svijetu a ponaša se kao da igra Jadransku ligu. Ne ponaša se bahato, ponaša se kao svi ostali.

Svi igrači te godine ponašali su se vrhunski i zato mi je žao što nismo napravili rezultat. Da nije bila neka atmosfera, onda bi moglo da se kaže da je do toga. Ali kada se poklopilo sve a rezultat nije, ostane žal. Za veliki rezultat treba sve i uvijek a mi se u tom trenutku nismo snašli. Potrebno je sve za uspjeh i sreće i rada, ali i sreću treba zaslužiti jer ništa neće samo od sebe doći”, rekao je Jagodić Kuridža za portal Basketball Sphere.

Kladionica Meridian ima najveće kvote na planeti i najraznovrsniju ponudu za klađenje.

About The Author