Maribor sa Ćikićem na čelu napravio korak naprijed

Aleksandar Ćikić završio prvu pečalbarsku sezonu u karijeri, koju je proveo u AKK Branik iz Maribora.

Za naš portal govorio o upravo završenom šampionatu Slovenije, koje je prekinuto zbog problema sa širenjem Korona virusa.

“Aktuelna svjetska problematika sa Korona virusom je prekinula mnoga prvenstva, pa i u Sloveniji, te je KZS odlučio da prvaci iz prvog dijela takmičenja idu direktno u 2.ligu. Tako je moje klub AKK Branik novi drugoligaš, što je nagrada za uložen napor igrača, trenera i rukovodstva kluba. Nadam se da će ova preskočena stepenica, izazvati određeno zadovoljstvo kod sportske javnosti Maribora”, rekao je Ćikić na početku razgovora za naš portal.

Zadovoljan je prvom sezonom, koju je proveo u inostranstvu.

“Lično sam zadovoljan koliko se stvari pomjerilo u pozitivnom smislu u odnos na start sezone. Rezultatski pomaci sad traže od svih u klubu da taj nivo održimo, te da se opet ide ka novom progresu”.

Ćikić je ekipu prouzeo prošle sezone nakon što je vodio juniorski tim Igokee, a potom je bio i selektor juniorske reprezentacije BiH.

“Klub je krenuo vrlo rano sa pripremama sa kondicionim trenerom, a moj angažman je krenuo od 18. augusta, jer sam prethodno imao obaveze u reprezentaciji i kratak odmor sa porodicom. Krajnji rok za rad s loptom je bio polovina avgusta, zbog toga što nam 10 igrača od ukupno 14 iz seniorskog tima, igra za U19 tim, koji je već igrao kvalifikacije 23. septembra, za ulazak u kvalitetnu ligu juniora”.

U početku su trebali da se naviknu jedni na druge.

“Početak nije bio lak za mene i momke. Trebalo je da se naviknemo jedni na druge, jer su momci do tad trenirali sa manjim obimom i intenzitetom, tako da proces prilagođavanja nije bilo lagan.Insistiranje na košarkaškoj kulturi, školske obaveze, uvedeni jutarnji treninzi, rad na kondiciji, igranje paralelno dva takmičenja je nešto na šta smo se morali adaptirati. Neke prijateljske utakmice smo dobro odigrali, sa visokom pobjedom smo startovali u kvalifikacijama juniora, što je mladim momcima dalo dodatni elan za rad i prihvatanje novonastalih obaveza”.

Za dobre rezultate potrebna je i podrška Uprave kluba.

“Uprava kluba je obezbjedila kvalitetne uslove, da bi se fokusirali na rad ka zacrtanim ciljevima. To su prije svega bili stabilizacija i organizcija rada sa mladima, razvoj igrača kroz seniorski rang i neopterećenost nekim određenim rezultatskim “moranjem.” Takva okolnost je i dovela da napravimo i određene rezultatske pomake. U19 tim se u vrlo jakoj konkurenciji timova koji imaju abaligaške seniorske i juniorske timove ( Primorska i Krka ), uspio plasirati u kvalitetnu ligu od 8 timova u Sloveniji. Paralelno smo igrali i treću.ligu seniora, grupe Istok, gdje smo sa omjerom od 13 pobjeda i porazom zauzeli prvo mjesto i obezbjedili ulazak u Ligu za šampiona, sa još 5 timova”, završio je Ćikić, koji je već počeo sa pravljenjem planova za narednu sezonu.

foto:AKK BRANIK


About The Author