Laso:Ponosan sam što sam trener Real Madrid, kao tim i klub, ovo je najveća organizacija na svijetu

Real u Beogradu želi do 11. titule šampiona Evrolige. Finale u Beogradu biće 19. u istoriji kluba.

Posljednju su osvojili na istom mjestu 2018. godine kada su u finalu pobijedili Fenerbahče. I tada ih je sa klupe vodio Pablo Laso, koji je sa Realom bio šampion i 2015. godine u Parizu.

„Srećan sam što smo ovde, mnogo rada je uloženo u ovo, radujemo se finalu. Real je legendarni tim, ima veliku istoriju, osjećam se posebnim što nastavljam da je pišem. Ta istorija nas tera da napredujemo svakog dana, znamo da ljudi koji nas podržavaju žele da pobijedimo, ali svi žele da pobijede, ali osjećaju se ponosnim zbog rada koji je uložen. Ponosan sam na to, osjećam sreću što sam trener sjajnog kluba i sjajnih igrača“, izjavio je Pablo Laso.

Do finala je njegov tim došao iako se u prvom minutu polufinalnog duela protiv Barselone povrijedio plejmejker Najdžel-Vilijams Gos.

„Povreda Najdžela tako rano u utakmici nam je teško pala, nije nam mnogo promijenila plan jer su neki igrači uskočili, ali to svakako boli. Neće igrati u finalu, to je sigurno, nije samo iskrenut zglob, odradićemo preglede u Madridu, pa ćemo vidjeti koliko će odsustvovati. Uvijek postoji uticaj na igru, on je važan igrač za nas, pružao nam je ritam, pomagao nam je u napadu. Naravno, tužno je kada se neki igrač povrijedi na fajnal-foru, žao mi je zbog njega“, kazao je trener Reala.

Real je tokom sezone imao uspona i padova, ali su tradicionalno najbolji kada je najpotrebnije.

„Nikada nisam sumnjao u svoj tim, imali smo probleme, kao i Efes, duga je sezona. Želio sam da sve bude u redu, ali u životu ništa nije lako. Gubili smo, ali to je prošlost. Kada gubite, nije sve loše, kao protiv Crvene zvezde u Beogradu, ali to ne mijenja moje razmišljanje. Sada smo u sjajnoj poziciji, o ovome sam razmišljao od početka sezone. Svi timovi su imali probleme, i Ergin će reći isto, mi smo pričali mnogo puta od toga. Kako se neće igrači povrijeđivati, igra se 80 utakmica, imali smo probleme i ovde smo i tačka“.

Analizirao je trener Reala i protivnika u finalu.

“Efes je skup odličnih individualaca koji čine tim. Vasilije i Larkin su igrači koji rješavaju utakmice. Čak i kada ih budemo čuvali, oni će pronaći drugo rješenje na drugim pozicijama. Eto koliko su dobri. Prošle godine je jedan od najboljih igrača bio Kris Singlton. Bilo bi apsurdno da budem zadovoljan ako bismo Micića i Larkina ostavili bez poena, a oni ipak dobili. Vjerujem u timsku odbranu, to je moja filozofija. Efes nisu samo Micić i Larkin“. kazao je Pablo Laso.

Upitan je i šta Real čini velikim klubom i da li kao čovjek rođen u Vitoriji ranije shvatio veličinu ove organizacije?

“Rođen sam u Vitoriji koji je poput Beograda grad košarke. I dalje sam u duši čovjek iz Vitorije, volim klub i grad. Ali, kada sam prešao u Real, u meni je prije mnogo godina gorejla želja da igram za taj klub. Tada nisam shvatao šta Real znači i koliko je veliki. Sada razumijem. Kada dođeš u Real Madrid moraš da budeš mnogo bolji nego što si bio kada si došao. Nisam siguran, ali mislim da Real Madrid ima više pratilaca na društvenim mrežama od bilo kog NBA tima. Ponosan sam što sam trener Real Madrid, kao tim i klub, ovo je najveća organizacija na svijetu“.

foto:euroleague