KS BiH pisao ABA ligi

KS BiH uputio pismo regionalnoj ABA ligi.

Na osnovu odluke UO KS BiH, žele prije svega da budu uključeni u raspored i da klubove u takmičenje pozivaju preko KS BiH kako se ne bi desila situacija kao prethodnih sezona, da se ne zna koliko klubova igra Ligu BiH, a i oni koji je igraju ne znaju raspored koji se prilagođavao regionalnom takmičenju. Traže i da oni daju saglasnost, koji kubovi mogu učestovati. Slično su govorili i da će od FIBA zahtjevati, ali ovi nisu puno marili i pozvali su Igokeu, a ne kako su iz Saveza govorili da će Široki, koji je proglašen šampionom imati prednost. Saznajemo da je slična situacija i sa ABA 2 gdje su poziv dobili Borac i Sparsi, a kako i Široki ima pozivnicu, ali koju bi kao i Borac prošle sezone morali platiti 50 hiljada evra.

Uostalom pročitajte šta je nakon odluke KS BiH traženo od ABA lige:

“Obraćamo vam se prijateljski, s namjerom da naše međusobne odnose kontinuirano unapređujemo u ambijentu poslovnog i sportskog fair playa i održavamo ih na najvišem mogućem nivou.
Ne želeći da kao sportski savez otvaramo politička i druga pitanja kojima u sportu mjesto nije, želimo vas još jednom zamoliti, da sve vaše buduće prijedloge, pozive i sve što našu komunikaciju i saradnju može učiniti fer i transparentnijom, činite putem kancelarije košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.
Shodno navedenom daljnja ovjera dokumentacije i licenci za igrače, klubovima za učešće u regionalnim takmičenjima neče se ovjeravati bez saglasnosti/odobrenja UO KSBIH, takođe zabrana obavljanja poslova izvan Bosne i Hercegovine bez odobrenja UO KSBIH odnose se i na sva službena lica (delegati, komesari, kontrolori,sudije) dok se ne utvrdi način saradnje, sistem delegiranja i odabir/kriterij za službena lica iz Bosne i Hercegovine u regionalnim takmičenjima ABA 1 i ABA 2 lige.
Od organizatora regionalnog takmičenja ABA 1 i ABA 2 lige, zahtijevamo da se prema kancelariji KSBIH uputi zahtjev za saglasnost o učešću ekipa u takmičenju sa sljedećim informacijama;

  • informacije o uslovima učešća klubova iz BIH u ABA1 i ABA2 ligi za sezonu 2021/2022;
  • Informacije o načinu odabira i broju klubova za učešće u ABA1 i ABA2 ;
  • Informacije o sistemu odigravanja ABA1 i ABA2 kao i kalendar takmičenja za sezonu 2021/2022;
  • informacije o broju potrebnih službenih lica koji će se delegirati tj. biti na raspolaganju posebno za ABA 1 i ABA 2 ligu;
    Molimo Vas da obavijeste klubove koji su osigurali učešće u takmičenju za sezonu 2021/2022, da dostave potpisanu saglasnost/odobrenje KSBIH za učešća u ABA1 i ABA2 ligi za narednu sezonu. Smatramo da je u proteklom periodu došlo do kulminacije postojećih odnosa, koji unose probleme u rad klubova i službenih lica članica KS BiH.

foto:Nenad Vuruna/Igokea