KS BiH: Nije problem nova, nego prošla sezona

foto:basket.ba

Status quo. Termin koji najbolje opisuje stanje u Košarkaškog savezu BiH, odnosno izostanak dogovora članova Upravnog odbora na posljednjih nekoliko sjednica, a na kojima je trebao biti utvrđen sistem takmičenja Prvenstva BiH za narednu sezonu piše scsport.ba.

Neslavno je završio i jučerašnji skup rukovodstva KSBiH. Paradoks je, kako saznajemo, da se članovi UO mogu usaglasiti u vezi predstojeće sezone, ali ne po pitanju prethodne.

Igokea, Spars i Borac ne bi trebali biti izbačeni u niži rang, već samo novčano sankcionisani. Takođe, ponovo bi Igokei bilo dopušteno da preskoči prvu fazu sezone Prvenstva BiH, a da se u takmičenje uključi u takozvanoj Ligi 6. I tu se većina članova Upravnog odbora slaže.

Međutim, problem je način na koji bi trebalo zaključiti prošlu sezonu. Podsjetimo, Široki je proglašen prvakom nakon što se na Final Fouru u dvorani Pecara nisu pojavila tri preostala učesnika završnice Igokea, Spars i Borac.

Dio članova UO želi poništiti Final Four i činjenicu da je Široki aktuelni prvak, a drugi dio ne želi ni da čuje za tu opciju. Jučerašnja rasprava je bila toliko žestoka da su sastanak na kraju demonstrativno napustila dva člana Upravnog odbora, Siniša Kovačević i Mirza Teletović (koji prema Statutu više nije predsjednik UO već, nakon rotacije, Boris Spasojević), koji su stava da Širokom treba biti oduzeta titula.

Nažalost, istina je da ni juče nije postignut dogovor i da su dva člana napustila sjednicu, nakon čega je ista i zaključena. Ne bih to tako kvalifikovao, da se neko naljutio, već su jednostavno uvidjeli da je kompromis nemoguće postići i potom nisu više željeli participirati na sastanku”, govori generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

U vazduhu ostaje da lebdi pitanje – šta sad? Kada će početi i na koji će način biti odigrana predstojeća sezona Prvenstva BiH za košarkaše ako i dalje ne bude postignut dogovor čelnika Saveza.

Na snazi su i dalje odluke Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH iz januara ove godine, koje nikad nisu promijenjene. Dakle, takmičenje sa 16 ekipa. Prekosutra je planiran sastanak predstavnika 13 klubova koji bi trebali učestvovati u najvišem rangu naredne sezone, dok pozivi nisu upućeni Igokei, Sparsu i Borcu s obzirom da nikad nije donesen konkretan zaključak na sjednici UO o njihovom statusu, iako jeste razgovarano na tu temu da ipak ne budu izbačeni u niži rang. Početak nove sezone planiran je za 2. oktobar”, ističe Čolan.

Generalni sekretar KSBiH ne želi previše komentarisati trenutnu pat-poziciju unutar Upravnog odbora.

Niko ništa ne radi na svoju ruku, ponajmanje kancelarija Saveza. Naš zadatak je da provodimo zaključke UO, one koji su snazi. Kada drugačije odluke budu donesene – po njima ćemo postupati. Mogu samo ponoviti da je za četvrtak zakazan sastanak predstavnika klubova koji će se izjasniti o učešću u Prvenstvu BiH i smjernicama u narednoj sezoni”, konstatuje generalni sekretar KSBiH.

foto:basket.ba