Kokoškov o poruci od Boga i kako je “vidio” Obradovića na vrhu Evrope

Igor Kokoškov, novi trener Fenerbahčea, govorio je o brojnim temama u intervjuu za klupsku televiziju.

Aktuelni selektor reprezentacije Srbije pričao je kako je počeo sa košarkom, saobraćajnoj nezgodi prije tri decenije, NBA ligi, Željku Obradoviću, Fenerbahčeu…

Krenuo je od toga kako se adaptirao na Istanbul poslije odlaska iz SAD.

“Bio je to vrlo brz prelaz. Do prije nekoliko nedelja bili smo navijači NBA lige na Floridi sa Кingsima. Veoma sam srećan što sam ovde. Moji prvi utisci su vrlo dobri. Istanbul je već grad koji volim”, počeo je Kokoškov prenosi b92.

Objasnio je saobraćajnu nesreću koju je doživio 1990. godine i kako je uticala na njega.

“Bio je to vrlo loš trenutak. Imao sam saobraćajnu nezgodu i od mene su uzeli košarku i sport, jednu od najvažnijih stvari u mom životu. Ma koliko loš trenutak bio, u tom trenutku sam to samo cijenio. Moglo je biti i mnogo gore. Barem sam imao priliku ostati u košarci, mogao sam da hodam i bio sam slobodan. U stvari, to je bilo poput poruke odozgo kako bismo bili zahvalni na onome što imamo. Moglo je biti gore. U stvari, postojala je i šansa koja je uzrokovala druge stvari. Dobio sam tu poruku i pokušao da je iskoristim na najbolji mogući način. Do 21. godine fizički sam se oporavio i počeo da treniram u malim timovima”.

On je otkrio je i kako je počeo da igra košarku.

“Moj otac je bio profesionalni fudbaler. Tako da nikada nisam sumnjuao da ću se baviti sportom. Jedino je bilo pitanje da li ću biti fudbaler ili košarkaš ,kao moji prijatelji. U osnovnoj školi sam uvijek igrao košarku sa prijateljima, odabrao sam je i moj otac je to poštovao. U stvari, kad sam odrastao, to je bila Jugoslavija, a ne Srbija. Bilo je to veoma snažno i sistematsko mjesto u pogledu sporta. Najvažniji dio sistema bio je značaj koji se davao mladim igračima”.

Kokoškov je postao prvi neamerički trener u NBA ligi kada je preuzeo Finiks Sanse, nakon što je dugo godina iskustvo skupljao kao pomoćnik u brojnim ekipama u najjačoj ligi svijeta.

“Moja prva putovanja bila su nešto poput programa razmjene trenera. Imao sam 25-26 godina i organizovao sam sva putovanja. Ali NBA i NCAA su bili tako udaljena i nedodirljiva mjesta da tada nismo imali mnogo šanse. Zapravo, moja svrha odlaska je bila da dobijem više informacija i da naučim nešto jer sam u to vrijeme i radio u Partizanu i bio sam pomoćni trener srpske reprezentacije. Htio sam da učim, da probam različite stvari. Кad sam bio tamo, vrata, koliko god bila nepristupačna, bila su otvorena i za koledž i za NBA. Pružene su brojne mogućnosti za obrazovanje, znanje. Ali to je bio sasvim drugačiji svijet. U poređenju sa 20 godina ranije, to je sada mnogo više kosmopolitsko, mnogo više međunarodno. Nisam bio najbolji, ali srećom bio sam jedan od prvih. Bio sam i prvi mladić i prvi međunarodni trener u NBA, Bio sam jedan od prvih koji je bio u šampionskoj ekipi i u All Star ekipi.”.

Kako je naglasio, uvijek se predstavljao kao evropski trener koji radi u NBA.

“Posljednjih 14 godina sam se bavio evropskom košarkom u FIBA. Radim sa nacionalnim timovima. Bio sam Obradovićev pomoćni trener u reprezentaciji Srbije, a prije Srbije sam bio selektor Gruzije i Slovenije. Trebalo je veoma dugo da se radi. Nikada nisam raskidao sa reprezentacijom i NBA. Dok sam radio sa reprezentacijama jedna sezona je trajala 11 mjeseci, a tu je i porodica. Morate puno da se žrtvujete”.

Kokoškov je nedavno na mjestu trenera Fenera naslijedio Željka Obradovića, najtrofejnijeg evropskog trenera svih vremena.

“Obradović je neko koga poštujem, volim i gledam. On mi je i mentor i veoma blizak prijatelj. Кada je prvi put došao u Fenerbahče, razgovarali smo o zadatku da mu budem pomoćni trener, ali to nije bio pravi trenutak za mene, jer sam imao trajni ugovor sa Finiksom. Rekao sam mu ‘Bićeš evropski šampion bez mene’. Ići ćeš i bićeš evropski prvak bez mene.” Rekao sam i uspio je”.

Kokoškov je u Kingsima radio sa srpskim tandemom Bogdan Bogdanović – Nemanja Bjelica, bivšim članovima Fenera.

“Imao sam priliku da razgovaram sa svima njima. Uvijek smo bili zajedno sa Bogdanom i Bjelicom jer smo bili u istom timu. Svi su imali veoma dobre riječi o ovom mjestu. Obojica su pokazala interesovanje za Fenerom”.

Kokoškov je zadovoljan sastavom Fenerbahčea kojim raspolaže.

“Imamo grupu igrača koji su gladni. Svjestan sam očekivanja, jer je Fenerbahče jedan od najvećih košarkaških brendova na svijetu. Naš najveći zadatak je da učinimo sve što možemo na terenu. Ne možemo obećati da ćemo pobijediti u svakom meču, ali obećavamo da ćemo dati sve od sebe”, zaključio je.

foto:fenerbahce beko