KK Bosna prijeti gašenje, ali sada razlog nije finansijske prirode

Smatraće se da je udruženje prestalo djelovati ako je proteklo dvostruko više vremena od vremena utvrđenog statutom udruženja za održavanje skupštine, a skupština udruženja nije održana piše “AVAZ”

Ovako glasi jedan od članova Zakona o udruženjima i fondacijama Federacije Bosne i Hercegovine. Navodimo ga kao upozorenje da bi nekadašnji prvak Evrope, jedan od najvećih sportskih brendova u BiH, mogao, po sili zakona, biti i formalno ugašen.

Na prvi pogled šokantno djeluje da bi Košarkaški klub Bosna mogla zadesiti ovakva sudbina, no svima koji iole bolje poznaju situaciju jasno je da ljudima koji zauzimaju čelne funkcije u KK Bosna uopšte nije stalo do kluba, njegove tradicije, uspjeha, svega onoga što je značio (valjda još znači) ovom gradi i državi…

Imena osoba koje su odgovorne za neviđeni javašluk teško je precizirati, jer su mnoga i imenovanja i ostavke i smjene u KK Bosna ostale skrivene od očiju javnosti, a pitanje je jesu li uopšte i obavljene u skladu s propisima.

No, ko god da su, ako već nemaju ni želje ni moći da takmičarski i finansijski dignu klub na noge (zbog velikih dugovanja i nemogućnosti legalnog poslovanja, KK Bosna je još 2014. ustupio pravo korištenja grba i imena KK Royal), mogli su ispuniti barem formu i zadržati privid postojanja kluba, pa jednom godišnje, kako nalaže klupski statut, održati sjednicu Skupštine.

Međutim, ovo klupsko tijelo posljednji put se sastalo još 23. novembra 2017., bez naznake da će se u skorijem periodu održati nova sjednica, a vremena do ispunjenja uslova za formalni prestanak djelovanja sve je manje…

Propao sastanak

Prvog jula ove godine bilo je organizovano nešto što možemo nazvati “sjednicom u pokušaju”. Skup koji je, navodno, trebao biti Skupština prekinut je nakon dva sata, uglavnom besmislene rasprave, jer je u međuvremenu “otkriveno” ono što je bilo vidljivo već na samom početku, a to je da ne postoji kvorum za validno održavanje sjednice.

Nakon toga je najavljeno da će sjednica biti sazvana za tri dana. Naravno, to se obistinilo koliko i ranije najave šefova Bosna-Royala o stranim investitorima, novim sponzorima, dovođenju talenata… Zbog takvih i sličnih obećanja, i KK Royal danas grca u dugovima te je pod Bosninim imenom ispao u niži rang (A-1 liga), pobijedivši samo jednu utakmicu u cijeloj prošloj sezoni.

foto:kosarka24.ba

About The Author