Profesor Vladimir Koprivica, šef kondicionog tima KK Partizan govorio je za klupsku televiziju “BC Partizan TV” o posljedicama koje će sportisti da trpe zbog pauza zbog širenja koronavirusa.

“Sport, kao jedan oblik društevnog života je na udaru. Mora se svesti na minimalnu mjeru ili da se potpuno prekine da bi se sačuvao biološki život. Što se prije i rigoroznije ta mjera prihvati, ona će dati veće efekte i prije ćemo se vratiti normalnim aktivnostima”.


Sportisti će ispaštati…

“Jednostavno rečeno, kada se ne trenira i kada se ne trenira specifično, kada nema takmičenja – sportsku formu je nemoguće održati. Posebno u sportskim igrama. Forma zavisi i od saigrača i kako su igrači međusobno uklopljeni u cjelinu i to ne može da se održi bez utakmica”.

Ali!

“Trebalo bi napraviti razliku između sportske forme i treniranosti. Ovo drugo se odnosi na dostignuti nivo fizičke, tehničke, taktičke, psihološke, teorijske pripreme. Ako gledamo pojedinačno po segmentima, nivo u ovim uslovima nije moguće održati. Moramo razmišljati šta možemo da očuvamo. Prije svega, nivo fizičke pripmljenosti i to vježbanjem u prilično izmijenjenim uslovima – u stanu, kod kuće, u šumi. To je donekle moguće uraditi i svi moraju da se potrude da zadrže što je više moguće nivo treniranosti. Iz dva razloga – stičemo i čuvamo otpornost organizma, a sa druge strane biće dobra podloga kada se pandemija zaustavi, da može da se počne sa višeg nivoa”.

Imao je profesor i poruku za mlade sportiste.
Mnogo je važno da se održi kontinuitet, koliko je to moguće. Posebno se obraćam mlađim sportistima. Koji imaju obavezu da vježbaju. Što se tiče sportske forme, biće vremena kada će se opet igrati sportske utakmice, kada će svi biti utrenirani”.

A kako treba da izgleda ishrana u ovakvim situacijama?
Kada čovjek prestane da vježba, a nastavi da se hrani na isti način, nema istu potrošnju i prijeti opasnost da u uslovima izolacije, da se dobije na tjelesnoj masi. I tu ishranu sigurno treba redukovati, ne grickati iz dosade. Treba jesti manje. Balans između onoga što se troši i unosi”.

Šta dalje u ovakvoj situaciji?
Nije to bilo očekivano. Kada se nešto prekine ovako neće biti lako razriješiti čitavu situaciju. Neke zemlje su prekinule šampionate trajno i proglasile pobjednike. Šta će biti u drugim zemljama, još je neizvjesno. Sigurno da neće biti za nekog pravedno. Pravila koja moraju pratiti život se nisu napisala za ovakvu situaciju. Očigledno će poslije svega morati da se napišu pravila šta se dešava u slučaju prekida. Šta se dešava ako se prvenstvo prekida u momentu kada je odigrano 50 odsto utakmica ili dvije trećine. Ili je završen šampionat, a nije plej-of. Da se postavi granica za ekstremne situacije”.

Šta u slučaju da se recimo u ABA ligi igra Fajnal for što je jedna od opcija? Olimpijske igre?
Ukoliko se prekine vježbanje ili trening na F4 bi došle utakmice koje ne bi bile spremne, pa bi takmičenje bilo u potpuno drugačijim okolnostima. Ovo je veliki problem i kako god da se riješi neće biti svi zadovoljni. Od sporta ipak ima važnijih stvari i mora život dalje da teče. I veliko je pitanje da li će se odigrati Olimpijske igre. Ukoliko dolaze sportisti iz zemalja gdje je trening moguć i iz zemalja gdje treninga nema, to će biti ogromne razlike. Drugo pitanje, šta će biti sa kvalifikacionim turnirima. Taj cijeli sistem pripreme za OI biće narušen čak iako se Igre odlože. Sve je to situacija koja govori o moći prirode. Koliko moramo da je poštujemo”.

foto:Partizan BC TV