Saopštenja u susret Evropskom prvenstvu

Juniorska reprezentacija BiH danas počinje nastup na Evropskom prvenstvu.

Juniori BiH počinju Evropsko prvenstvo utakmicom protiv Španije. Rijetko ste mogli da pročitate najavu utakmice i samog Evropskog prvenstva. U BiH Savezu ne nalaze za shodno da najave tako veliko takmičenje, selektor je rad da da izjavu, ali se mora tražiti dozvola Saveza, a ko daje dozvole…

Sve u svemu kao da im nije u interesu da se pravi promocija košarke, da se predstavljaju ti igrači koji će nastupati na šampionatu.

Ako nema tih vijesti ima onih ružnijih, koje u drugi plan bacaju šampionat, a u prvom je sukob na relaciji selektor – igrač. Kenan Kamenjaš je zbačen iz reprezentacije zbog nediscipline i tačka idemo dalje.

Uslijedilo je saopštenje njegovog kluba KK Spars i onda dan pred šampionat saopštenje Stručnog štaba.

Kompletna situacija pomalo liči na alibi iako prvenstvo nije ni počelo, jer šta ako BiH završi u B diviziji?

A saopštenje Stručnog štaba naravno prenosimo u cjelosti:

“Osjećajući potrebu da se javno obratimo u vezi dešavanja u i oko juniorske reprezentacije BiH zbog odstranjivanja Kenana Kamenjaš iz iste, želimo pojasniti stanje zbog kojeg je došlo do ovakvog spleta događaja.

Takođe želimo zaštititi ostale igrače koji rade i treniraju zadnjih mjesec dana od neistinitih objava koje se pojavljuju zadnjih nekoliko dana u različitim medijima. Naime, poznato vam je da je Kenan Kamenjaš priključen juniorskoj reprezentaciji nakon utakmice kvalifikacija protiv Belgije. Do tog trenutka mi smo odradili četiri treninga gdje je za kapitena imenovan Vojin Ilić. Po dolasku Kamenjaša, Ilić je postavljen kao do-kapiten, a Kenan kapiten. I od tog trenutka on je bio odgovoran za ekipu prema svim dužnostima i obavezama koje pripadaju jednom kapitenu.

Uslijedile su pripreme za prve utakmice u Vakufu i Jajcu protiv reprezentacije Slovenije. Sve je proteklo bez ikakvih problema. Nakon Jajca pripreme smo nastavili u Mostaru. Tu je Kenan imao prvu opomenu zbog neprimjerenog ponašanja na sastanku gdje se analizirala utakmica protiv Slovenije. Obavljen je sastanak sa njim gdje mu je pojašnjena njegova uloga i očekivanja od njega kao jednog od najiskusnijih igrača – lidera. Uslijedile su utakmice protiv selekcije Crne Gore u dva dana. Drugu opomenu Kamenjaš je dobio na putu za Crnu Goru, gdje se oglušio na trenerovu odredbu koja je vezana za ishranu. Ponovo je dobio ukor, ali bez ozbiljnijih posljedica iako je to bila već druga opomena. Mi u stručnom štabu tražili smo najbolje rješenje kako bi zadržali što bolju atmosferu u ekipi. Ponovo je obavljen razgovor sa Kamenjašem.

Nakon turnira u Crnoj Gori koji je trajao dva dana, vratili smo se u Sarajevo, te smo nakon 27 dana priprema dali igračima slobodan dan, gdje su mogli izabrati da odu kućama ili da ostanu u hotelu, kako bi se vidjeli sa porodicama, zamijenili odjeću… Sljedeća obaveza bila je večera u ponedjeljak u 20:00 sati, te spavanje od 23:30. Kenan Kamenjaš kao kapiten je bio zadužen da tu informaciju prenese igračima te da se pobrine da se to tako i završi. Sa igračima u hotelu kao odgovorna osoba je ostao i fizioterapeut ekipe.

Prije jutarnjeg treninga u utorak, dobili smo informaciju da su neki igrači do kasno u noć pravili nered i buku u hotelu na što su se žalili i ostali gosti hotela. Napominjemo da su u tom trenutku u hotelu bile smještene U16 muška kao i U18 ženska košarkaška reprezentacija BiH. Svi selektori su preuzeli obavezu da provjere čiji igrači su učestvovali u tim radnjama. Nakon pregleda video snimka sa nadzornih kamera utvrdili smo da se radilo o igračima U18 muške reprezentacije, na kojima se jasno vidi ko je bio u tom trenutku na hodnicima, gdje je prednjačio Kamenjaš, a koji je napominjemo, bio zadužen da se takve stvari ne bi desile. To je bila njegova treća greška, ujedno I najveća koja je rezultirala njegovim otpuštanjem iz reprezentacije. Od tog trenutka Kamenjaš se nije udostojio javno izviniti ni stručnom štabu niti saigračima niti je priznao napravljene greške. Samim time unio je veliku nervozu među saigrače a ekipu ostavio u jako nezavidnom položaju dva dana pred prvenstvo, gdje se veći dio napadačkih akcija kreirao za njega. Zbog toga smo primorani kroz samo prvenstvo ponovo kreirati kako napadačku tako i odbrambenu filozofiju što će nam svakako otežati put ka ostvarenju našeg cilja.

Međutim, mislimo da je ne osuđivanje ovakvog postupka od strane matičnog kluba Kenana Kamenjaša i odobravanje ovakvih postupaka jasno dalo do znanja da je važniji igrač od reprezentacije, države koju predstavlja, a sve zarad nekih sitnih interesa pojedinaca. Pokušavamo ove momke odgojiti na način da im moralne obaveze I načela budu prioriteti u životu, jer samo takvi mogu uspjeti I sigurno napraviti velike karijere. Tu smatramo da je Kamenjaš ispao žrtva pojedinih ljudi kojima je očito samo stalo napraviti dobar profit te žrtvovati i reprezentaciju i savez. Nadamo se da će Kenanu ovo biti velika škola i motiv da ovakve stvari više ne ponovi, a sve u svrhu ostvarivanja svog potencijala kojeg on nesumnjivo ima. Ovom izjavom želimo zatvoriti ovu temu i od sutra se okrenuti predstojećem prvenstvu te dati punu podršku momcima koji s utu I koji će sigurno dati sve od sebe da ovu državu predstave na najbolji način. Za sve ostale informacije nadležan je KSBIH koji je u potpunosti stao na stranu stručnog štaba i osudio ovakvo ponašanje.”

foto:basket.ba

About The Author

Možda ste propustili