Kenan Kamenjaš izbačen iz reprezentacije

Dan pred polazak na Evropsko juniorsko prvenstvo iz reprezentacije izbačen Kenan Kamenjaš.

Jedan od najboljih juniora BiH, košarkaš sarajevskih Sparsa, Kenan Kamenjaš zbog kako se navodi nedsiscipline je izbačen iz reprezentacije, koju vodi Boris Džidić.

Nakon ovog oglasio se i  OKK Spars, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Povodom dešavanja u Košarkaškom savezu BiH gdje je na neprimjeren način izbačen i odstranjen iz juniorske reprezentacije Kenana Kamenjaš želimo se oglasiti saopštenjem za javnost. Do sada se nikada nismo oglašavali niti komentarisali trenere i selektore reprezentativnih selekcija kao ni igrače. Ali, ovo što se sada desilo je nešto kao kap koja je prelila punu čašu i imamo potrebu da reagujemo.

Košarkaški klub Spars je zadnjih pet-šest godina apsolutni prvak BiH kada su u pitanju omladinske kategorije. Također, do sada smo iznjedrili i dali preko 40 reprezentativaca. I ove godine naša juniorska i kadetska ekipa su prvaci BiH te smo sve protivnike pobjeđivali u rasponu od 30 do 70 poena razlike. Pa, čak i u polufinalnima i finalima. Zar je prirodno i normalno da u juniorskoj reprezentaciji bude samo jedan igrač Sparsa iako svi oni koji su imalo upuženi u košarku znaju da najmanje pet igrača Sparsa ima mjesta u reprezentaciji?! Zar je normalno i prirodno da nijedan trener Sparsa nije ni u jednoj selekciji, čak ni treći pomoćnik?!

Vratimo se samo nekoliko godina unazad. Kada su reprezentativne selekcije BiH ostvarivale najveće uspjehe i tada su okosnicu svih selekcija činili igrači Sparsa: Vrabac, Buza, Glogovac, Zahiragić, Atić, Gegić, Penava, Memić, Durak, Pirić, Bašić, Mangafić, Durmo, Ahmedić, Arslanagić, Čampara, Kočić… i tako dalje. Mi kao klub nećemo dopustiti da u budućnosti neko zloupotrebljava igrače Sparsa te da zbog nekih ‘menadžerskih talova’ odstranjuje naše igrače iz reprezentacije kako bi se otvorio prostor nekim drugim igračima iza kojih stoje njihovi menadžeri. Krajnje je nekorektno svoj nerad, neodgovornost i zloupotrebu trenerskog položaja prebacivati na djecu.

Naime, kao razlog odstranjenja Kenana Kamenjaša iz reprezentacije navodi se neprimjeneno ponašanje u hotelu. Postavlja se pitanje kako je moguće da u tom trenutku niti jedan trener nije bio u hotelu već su svi treneri otišli kućama?! Kome smo to mi poslali djecu i ko odgovara za tu djecu?! Kenan Kamenjaš, iako nije narušavao disciplinu odstranjen je iz ekipe zbog toga što nije htio odati svoje kolege već je kao kapiten ekipe preuzeo kompletnu odgovornost na sebe!

Na kraju moramo postaviti pitanje, ko je budućnost bh. košarke, da li je to Kenan Kamenjaš ili Boris Džidić. Naravno, odgovore ćemo dobiti veoma brzo, a prvi već za mjesec dana kada se završi Evropsko prvenstvo. Ubuduće, KK Spars će dobro razmisliti da li će više ijednog igrača poslati u reprezentativne selekcije dok su ovakvi i slični selektori i treneri istih. Uprava OKK Spars”.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili