Ilić: Meni iz Republike Srpske ovo mnogo znači

U „Kući košarke“ danas je održana konferencija za medije i prigodan koktel posvećen juniorima Srbije, koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Letoniji.

Prisutna je bila kompletna ekipa i stručni štab, koji su prethodnih dana donijeli mnogo radosti košarkaškoj Srbiji.

Brojni predstavnici medija, prijatelji i zaposleni u KSS dočekali su šampione gromoglasnim aplauzom, a prvi ih je pozdravio predsjednik KSS Predrag Danilović.

“Već imamo zlato muške selekcije u basketu 3 na 3, srebrnu medalju mlade ženske reprezentacije i sada najsjajnije odličje juniora… Prošle godine smo bili juniorski prvaci Evrope sa Vladom Jovanovićem, a ovog ljeta smo sa Aleksandrom Bućanom potvrdili primat u Evropi. Jako je važno da imamo kontinuitet uspjeha mlađih selekcija. Košarkaški savez Srbije veoma cijeni kvalitetan rad sa mladima, a kroz organizaciju kadetske i juniorske lige zajednički stvaramo šampione. Već od petka ćemo se nadati još jednom uspjehu, kadeta na Evropskom prvenstvu koje počinje 10. avgusta u Novom Sadu. Ubijeđen sam da će dosta ovih momaka igrati i za A selekciju”, rekao je Danilović.

“Ovo ne govorim sa aspekta nekog ko je pametniji ili sa mjesta predsjednika Saveza, već iz ugla nekog ko je igrao košarku. Ovaj period prelaska iz juniora u seniore je veoma osjetljiv i bitan za ove momke. Iskreno se nadam da će klubovi u kojima oni igraju da im daju dovoljno prostora. Naravno, znam koliko je i teško voditi klub, svi istovremeno očekuju rezultate i da se stvaraju mladi igrači, ali, nadam se da će dobijati još više prostora jer je to jedini način da mnogi od ovih momaka budu u A reprezentaciji Srbije. Od srca im čestitam i zahvaljujem im na ovom nevjerovatnom uspjehu”.

Čovjek koji je sa svojim saradnicima sjajno vodio ekipu sa klupe, čije su zasluge za ovo zlato nemjerljive – Aleksandar Bućan, pre govora pozvao je kapitena Dalibora Ilića da uruči zlatne medalje iz Rige predsjedniku KSS Predragu Daniloviću i generalnom sekretaru KSS Dejanu Tomaševiću, koji su sa zadovoljstvom pozdravili ovaj gest.

“Pokazali smo kroz ovo takmičenje ko smo i šta smo. Hvala Savezu za obezbjeđene uslove za pripreme i rad, ovo je uspjeh svih zaposlenih u KS Srbije. Ovo je medalja mojih kolega koji rade sa ovim igračima u klubovima, kao i medalja klubova iz kojih oni dolaze. Naravno, bez stručnog štaba koji je delovao kao jedan tim ne bismo uspeli. Veliku pomoć sam imao od mojih asistenata i nadam se da su pred ovim momcima još velika takmičenja i da će biti uspješni kao sada”, poručio je Bućan.

Kapiten zlatnih juniora Dalibor Ilić, inače košarkaš Igokee, odgovorio je na dva pitanja za tebe – šta je pomislio kada je prvi podigao pehar i kako je Republika Srpska proslavila ili kako će tek da proslavi ovo zlato.

“Osjećaj je neopisiv… Kada sam podigao pehar, bio sam u šoku, ovo je za mene najveći uspjeh u karijeri. Meni kao momku iz Republike Srpske to mnogo znači. Nije mala stvar biti kapiten ove generacije. Hvala stručnom štabu i saigračima što su imali povjerenje u mene. Osjećam se ponosno. Hvala svima koji su nam pružili podršku, Savezu koji je od početka uz nas, svima iz Srbije i Republike Srpske. Tamo su ljudi već proslavili, ali tek će kada ja stignem”, rekao je Ilić.

Na kraju, MVP prvenstva i član najbolje petorke EP Marko Pecarski upitan je ko ga je prvi poslije utakmice pozvao telefonom i šta mu je rekao, malo se zbunio, a zatim rekao:

“Prvi su me pozvali članovi porodice u najbliži prijatelji, koji su mi čestitali na velikom uspjehu… “, uz osmjeh je rekao Pecarski.

Posle konferencije, održan je prigodan koktel, a zlatni juniori su dobili tortu u obliku košarkaške lopte na kojoj je bila replika medalje iz Rige.

Srbiju je na Evropskom prvenstvu u Letoniji predstavljalo ovih 12 igrača: Pavle Kuzmanović, Altin Islamović, Luka Cerovina, Bogdan Nedeljković, Marko Pecarski, Bogdan Rutešić, Zoran Paunović, Arijan Lakić, Toma Vasiljević, Dalibor Ilić, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

U stručnom štabu selektora Aleksandra Bućana bili su pomoćni treneri Žarko Milaković i Bojan Salatić, kondicioni trener Miloš Cvetanović, fizioterapeut Aljoša Ljubičić, kao i tim menadžer Viktor Antić.

tekst i foto:kss

About The Author

Možda ste propustili