Igokea, Borac i Sparsi su “drugoligaši”

Komesar takmičenja KS BiH, Nadir Koredžija, izbacio Sparse, Igokeu i Borac u niži rang takmičenja uz to moraju da plate i po tri hiljade KM kazne.

Sve zbog odluke da ne igraju finalni turnir šampionata BiH.

Komesar takmičenja Nadir Koredžija dostavio je izvještaj kancelariji Saveza sa prijedlozima o daljem postupanju sa klubovima koji se nisu pojavili. Takođe, sva tri kluba su kažnjena sa 3.000 KM, a potvrđena je i titula za Široki Brijeg.Ipak, ovu odluku treba da potvrdi i Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH.

“Na osnovu čega je ekipa koja je bila četvrta nakon ligaškog dijela dobila šampionski pehar. On se mogao dodijeliti samo u nedjelju. Za subotu su bila predviđena polufinala. Ko je na kraju dobio u polufinalu između Borca i Spars. Sve su to pitanja na koja nema odgoviora. Na osnovu kojih pravilnika se vodio komesar to ćemo tek da utvrdimo”, rekao je za “Srpskainfo” predsjednik Sparsa Nihad Selimović.

U Sparsu navode da je čitava sezona bila lakrdija i iznose da je komesar morao da odgodi finalni turnir nakon što su oni naveli da sumnjaju da imaju pojedine igrače sa simptomima na kovid.

“Postoji kovid protokol i mi smo na vrijeme istakli da sumnjamo da imamo zaražene igrače na osnovu simptoma. Komesar tad nije reagovao po propozicijama koje su usvojene jer je morao da uvaži naš zahtjev. Takođe šest članova Upravnog odbora je u viber grupi takođe podržalo naš zahtjev a i sedmi je rekao da se radi po pravilniku. Umjesto toga komesar je donio odluku da se finalni turnir koji ne postoji nigdje u svijetu igra”, dodao je Selimović.

U Borcu ističu da su sva pravila na njihovoj strani i da je jasno da su pojedinci iz kancelarije saveza prekoračili svoja ovlaštenja.

“Sve ovo je samovolja jednog čovjeka, koji donosi odluke mimo relevantnih činjenica. Košarkaški klub Borac je ove sezone sve utakmice odigrao u planiranim terminima, platio obaveze i ispoštovao kalendar i nećemo dozvoliti da se neko igra sa nama. Mi smo u srijedu obavješteni da turnir neće biti u Laktašima, dan kasnije su nas pitali da li želimo mi da organizujemo turnir, da bi u petak u viber grupi naveli da je Široki domaćin. To dovoljno govori o „ozbiljnosti“ saveza. Dan pred utakmice koje treba da odluče šampiona vi ne znate gdje treba da igrate. Kako da za dan organizujete prevoz, i sve ostalo. Mi smo bili spremni da igramo, ali ako to bude odluka Upravnog odbora. Ono što je još gore mi zvanično nikakvu obavijest nismo dobili. Ne može viber grupa da bude relevantan papir, nigdje nema odluke saveza i zbog toga ozbiljno da mimo svih dešavanja tužimo generalnog sekretara Amera Čolana“, ističe Milan Đajić, predsjednik KK Borac.

U banjalučkom klubu navode da su oni kolateralna šteta, ali da se i ovaj put pokazalo da savez ne poštuje svoje članove.

“Bio sam na sastanku gdje 11 od 13 klubova iznese identične statove i onda ih generalni sekretar ne ispoštuje. Zar se tako odnose prema svojim klubovima od kojih žive. O promjenama sistema takmičenja, odluka o broju klubova koji ispada tek ne treba trošiti riječi jer je ovo možda i jedini savez koji u toku sezone mijenja propozicije i sistem, a takođe nije napravljen na pravim osnovama. Eto postoji savez Herceg Bosne kojeg nema u drugim sportovima. Odluke se donose u viber grupi i ne dostavljaju se klubovima u pisanoj formi što je nedopustivo”, dodao je Đajić.

foto:fiba