Možeš li da čuvaš Šveda? Mogu!

Filip Adamović za naš portal govorio o VTB ligi, kako su ga pitali može li čuvati Alekseja Šveda…….

Plejmeker Filip Adamović nakon četiri godine igranja u Rumuniji odlučio je ove sezone da prihvati ponudu bjeloruske ekipe Cmoki Minsk, koja se takmiči u VTB ligi.

U VTB ligi Adamović je na prosjeku 8,8 poena, a osmi je asistent lige sa prosjekom 4,7 asistencije po meču. Ispred su ozbiljna košarkaška imena (Serhio Rodrigez,Kolom).Na početku razgovora za naš portal govorio je o VTB ligi i utiscima iz kluba.

Nisam pretjerano zadovoljan. Došao sam u klub, jer su do ove godine stranci igrali po 35 minuta. Medjutim ovogodišnji trener je i selektor reprezentacije Bjelorusije,tako da dijelimo minutažu sa domaćim igračima“, kaže nam Adamović, koji je najbolju partiju pružio protiv Zenita (17 poena i 11asistencija).

Zanimalo nas je da uporedi kvalitet VTB lige u odnosu na Rumuniju i na ABA ligu u kojoj je nastupao u dresu Igokee.

VTB je službeno peta najbolja liga na svijetu. Protiv Zenita sam jedini put igrao 30 minuta bio sam posebno motivisan. Rumunska liga se ne može porediti sa VTB, pa čak ni ABA liga.Mnogo je fizički jaka, mijenjaju se vremenske zone.Stalno sam u avionu i ne postoji laka utakmica“.

Zanimljivo je bilo pitanje gazde kluba kada je dolazio u Cmoki. Pitao je Adamovića može li čuvati Alekseja Šveda?

Da pitali su me mogi li čuvati Šveda?Naravno da sam rekao da mogu. Kakvo pitanje, takav i odgovor. Inače u tom trenutku sam silazio stepenicama i kad sam čuo pitanje morao sam sjesti. Predsjednik kluba je kroz šalu to pitao i bilo mi je simpatično“, kaže nam Adamović uz osmjeh.

Cmoki je ove sezone igrao kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona. Trenutno su u FIBA Evrokupu i nakon tri kola imaju tri poraza.

Da igrali smo kvalifikacije za Ligu šampiona.Izgubili smo od Nantera pet razlike u Francuskoj u utakmici koja je u četvrtoj četvrtini prekinuta na dva sata zbog nestanka struje.U Evropa kupu smo bili prvi u prvoj grupnoj fazi, sad situacija nije ni približno dobroj”.

Adamović je igrač koji je puno posvećen individualnom radu. Ipak trenutno nema vremena da radi na sebi.

Što se tiče individualnog rada,zaboravio sam kako mi izgleda krevet u stanu.Nemamo vremena za odmor, a kamoli rad individualni“.

S obzirom na veliki broj utakmica nije imao puno vremena da upozna Minsk, ali ono što je vidio ga je oduševilo.

Minsk je odličan grad, prelijep. Tačno je da nemamo vremena da ga mnogo obilazimo,ali ovo što smo uspjeli zaista je lijepo“, rekao nam je na kraju razgovora bivši igrač Igokee, Servicijuma,tuzlanske Slobode, Mladosti iz Mrkonjić Grada, Borca, Kluža, Asesofta, Sevicijuma i Mureša.

Foto:bc-tsmoki.by

About The Author