Erik Spolstra: Samo sa Srbima pričam, zbog Jovića se bude u pola pet ujutru

Erik Spolstra

foto: printscreen

Erik Spolstra, koji je dugogodišnji trener Majami Hita, u opširnom razgovoru za srpske medije govorio o turniru, Srbiji i “svom malom”, Nikoli Joviću koji briljira za “orlove” na Mundobasketu.

Amerikanci su u prve tri utakmice ostvarili isto toliko pobJeda, a u drugoj grupnoj fazi čekaju ih Crna Gora i Litvanija.

“Što se tiče SvJetskog prvenstva čast je biti ovdJe. Uživamo u takmičenju, ovo je nešto najbolje što svet ima da ponudi. Momci su stvarno motivisani za takmičenje i izazove. Bilo je mnogo priče kako ovaj naš tim nije toliko dobar ili talentovan kao neki naši prethodni timovi ali ja mislim da je to nešto što nas ujedinjuje kao grupu”, rekao je Spolstra prenosi B92.

Poslije kratkog pitanja o FIBA pravilima i odgovora da su se košarkaši prilagodili, prešli smo na Nikolu Jovića, krilnog košarkaša Majami Hita i reprezentativca Srbije.

“Klinac igra dobro, zabavno je! Prvo je zabavno to što smo ovde u isto vrijeme, drugo on je mnogo radio iza kulisa (iza scene). Niko nije obraćao pažnju u martu, aprilu i maju kada je dva puta dnevno vježbao i totalno promijenio svoje tijelo.

Sada je potpuno zdrav. Radio je na svojim vještinama i pripremio se za ono za šta smo pretpostavili da će biti jako bitno ljeto”, rekao je Spolstra i nastavio:

“Prvo ljetna liga u Sakramentu i Vegasu gdje je igrao jako dobro, a onda i prilika da se takmiči za mjesto u sastavu i potencijalno minute… On je prestigao sve ostale za sada! Ja uživam u njegovoj igri, stručni štab uživa, bude se u pola pet ujutro svakog jutra da gledaju njegove utakmice i navijači Majamija ga podržavaju!

Uzbudljivo je, fanovi Hita prate Svjetsko prvenstvo. Naravno da prate naš tim, ali svi prate i Nikolu. Vidjeli smo koliko je radio iza kulisa, on je ovo zaslužio. Sve ovo je tu zaslugom njegovih radnih navika i posvećenosti”, dodao je.

Nikola Jović: Igram sa samopouzdanjem, saigrači mi pomažu

Spolstra i Jović bili su na ručku prije nekoliko dana i novinare je zanimalo o čemu su pričali.

“Izašli smo na ručak i više smo htjeli da proslavimo što je uspio da dođe ovde, da se izbori za ulogu u svom timu i da osjeti nešto potpuno novo. Nije bio nikada u Manili, tako da je razgovor više bio prijateljski nego razgovor između trenera i igrača.

Uživao sam u tome i samo želim da ga podržim dok je ovde. Ne pokušavam da ga treniram, samo smo pričali. Ponovo ćemo se naći iako su nam rasporedi sada ludi, ali ćemo se naći ponovo na večeri. Odvešću ga u filipinski restoran da bi ga upoznao sa nečim drugačijim”, kazao je trener Majamija.

Inače, Spolstra ima filipinske korijene, često drži košarkaške seminare i dobro je upoznat sa kulturom.

Poceko pred Srbiju: Pred nama je jedan od najboljih timova na svijetu

Putevi Srbije i SAD mogu da se ukrste u četvrtfinalu, a ako ne tada, onda tek u potencijalnom finalu. Spolstri je palo na pamet potencijalno finale sa srpskim košarkašima.

“Neću da trčim pred rudu ali jeste mi palo na pamet! Tajron Lu iz našeg stručnog štaba nas stalno podsjeća da je ovo kao ‘Martovsko ludilo’, kao NCAA turnir. Morate da se fokusirate na sledeću utakmicu, ali smo svjesni rasporeda i žrijeba.

Oba tima su imala sreće da pobijede sve utakmice do sada, ali ako se budemo susreli to može da bude pravo slavlje za cijelu organizaciju (Majamija)”, kazao je iskusni trener.

Kladi se u Meridianu ko će osvojiti Mundobasket uz najveće kvote na planeti: SAD 1.80, Kanada 4.90, Srbija 13.20

About The Author