Dule:Kreira se sarajevski neumjereni optimizam

Košarkaška reprezentacija BiH u petak dočekuje Belgiju.

BiH kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nastavlja u petak, kada u meču trećeg kola dočekuje Belgiju u Sarajevu.

Svi igrači na koje selektor Duško Vujošević računa su se odazvali pozivu.

“Oni su ozbiljna reprezentacija, imaju dobru federaciju.Zadnjih deset godina konstantno napreduju. Nisu otvorili najbolje ove kvalifikacije, ali nije to nijednom glatko izgledalo. Ranije su došli u Sarajevo, što sugeriše da preozbiljno shvataju ovaj meč. Žele da proizvedu maksimalan angažman i odgovoronost. Kad bi izgubili od nas, bili bi na korak do ispadanja”, rekao je novinarima u Sarajevu Vujošević.

Ne dozvoljava ni minimum opuštanja.

“Svjesni smo da nas čeka snažan protivnik koji će biti motivisan. Kod nas se kreira sarajevski neopravdani optimizam, a on je gust kao sarajevska magla. Na mene taj optimizam ne ostavlja neki efekat jer nije kreiran promišljanjem. Nijedna ekipa nije favorit i ovo nije utakmica koju će unapijed neko dobiti. Koliko god mi želimo da pobijedimo i oni će isto tako biti motivisani”, zaključio je Vujošević.

Dotakao se i Skotija Vilbekina,koji je izabrao Tusku umjesto Bosne i Hercegovine.

“Vilbekin bi olakšao posao ako bi se stavio u funkciju tima. Ako ne bi, šta će nam? Ti igrači žele da igraju za evropske reprezentacije da bi dobili pasoš. Puno je lakše raditi sa igračima koji imaju vezu sa zavičajem, koji su patriote.Problem je što BiH nema jaku ligu, a kada je tako, teško je imati dobru reprezentaciju. BiH mora rješavati problem da njeni igrači igraju za reprezentaciju, a ne ko će doći od stranaca”.

BiH je do sada zabilježila pobjedu i poraz u kvalifiakcijama za Svjetsko prvenstvo.

Meč BiH – Belgija igraće se u petak 20 časova u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili