Đorđević: Želimo da budemo najbolji

Dan uoči početka Svjetskog prvenstva u Kini, selektor reprezentaciej Srbije, Aleksandar Đorđević je na konferenciji za medije u Fošanu, govorio o šansama nacionalnog tima na turniru, zdravstvenom stanju u ekipi, kao i o očekivanjima pred prvu utakmicu u grupi.
Predstavnike medija je zanimalo mišljenje selektora, može li Srbija do zlatne medalje?
“Vidjećemo na kraju. Ovde smo da budemo skromni takmičari i takvi moramo da ostanemo. Da budemo svjesni da imamo neka imena u timu, ali dok takmičenje ne počne, to je sve samo u vazduhu. Želimo da budemo najbolji, da budemo do kraja u igri. Imali smo nekih fizičkih problema, ali i pored toga odradili smo dobre pripreme”, istakao je Đorđević.
O odnosu igrača prema obavezama u nacionalnom timu, selektor je rekao:

“Svjesni smo svega, imamo iskusnu ekipu. Pet-šest godina smo zajedno, u gotovo istom stručnom štabu i s igračima. Nije važno ono što očekujemo, već ono što možemo da napravimo. Mi smo takmičari, pokušaćemo da dobijemo svaku utakmicu”.
Na konstataciju novinara da su Sjedinjene Američke Države imale veliki broj otkaza u timu, zbog čega se povelo pitanje njihove želje da igraju za nacionalnu selekciju, kao i činjenice da Srbija na ovom prvenstvu tih problema nema, selektor je odgovorio:
To je činjenica. Ali, SAD će imati svakako 12 jako kvalitetnih igrača i najboljeg selektora u ovom trenutku Grega Popovića, stručnjaka s ogromnim iskustvom. Svi se ugledaju na Amerikance, na njihovu košarku. Sve rivale poštujem na isti način. Neću da gledam u tanjir drugih timova. Gledamo kako da nemamo problem u našem timu”, kaže Đorđević i podsjeća.

“Imali smo prethodnih godina tih problema, sada su svi vrlo ozbiljni, odgovorni. Uspjeli smo da izvučemo jak odziv igrača”.

O prognozama koje Srbiji dodjeljuju ulogu favorita na turniru, selektor kaže:
Nismo fokusirani na te stvari. Ljudi samo vide krajnji proizvod, odnosno utakmicu, a mi iza sebe imamo cijeli proces. Prvo mora da se dođe do Svjetskog kupa, pa da igramo prvu utakmicu u grupi, pa da onda dođemo do kraja. Prognoze me ne interesuju, znam kvalitet brojnih ekipa, ne bih nekoga da zaboravim. Mirno, pametno, polako, ne smijemo da žurimo. Očekujem da u naredne dvije nedelje i koji dan budemo na 100 odsto”.
Prvi rival je Angola, a Srbija će meč dočekati bez Nemanje Bjelice.

” U četvrtak smo imali kratak video sastanak, u subotu imamo glavni sastanak. Maksimalna priprema, čeka nas ozbiljna utakmica. Veliki smo profesionalci, moramo da rješimo u svoju korist. U subotu ćemo igrati samo bez Bjelice. On će odraditi jak individualni trening u subotu prije utakmice, ali neće biti spreman za susret s Angolom. Moramo da vodimo računa o nekim stvarima, momentu u kojem se ove stvari događaju, da malo smanjimo gas. Da je završnica turnira Bjelica bi bio prvi koji bi rekao da želi da igra i da nema problema. Ovako moramo da razmišljamo unaprijed”, rekao je selektor i dodao.

” Ima problem sa cistom koja mu se javlja u predjelu koljena, zato vodimo računa. Ali, rješili smo taj problem, zato nije igrao u Kini. Preventivno smo reagovali”.
Osim Bjelice određenih problema prethodnih dana imali su Bogdan Bogdanović i Vladimir Lučić.
“Svi jedva čekamo da krene. Dan pred takmičenje je uvijek tako. Pričali smo o tome i u hotelu. Bogdanović je imao problema s leđima, zato je morao da odmori u posljednje dvije utakmice u Kini. Lučić je danas odradio drugi trening poslije udarca koji je pretrpio protiv Litvanije, u četvrtak mu je bio prvi timski trening koji je odradio”, istakao je Đorđević.

foto:kss

About The Author