Đorđević: Čast da vodim Kinu protiv Srbije,biće to utakmica sigurno puna emocija i velikog ponosa

foto:FIBA

Njega hoće sve, nekada trojke za vječnost, igračka karijera za filmski scenario, na trenerskoj klupi, medalje sa nacionalnim timom.

A „hoće“ ga (ponovo) i Srbija, makar u žrijebu za Svetsko prvenstvo (25. avgust – 10. septembar). Aleksandar Đorđević, sada kao selektor Kine, odmjeriće snage u prvoj fazi takmičenja sa ‘Orlovima’, Filipinima i Južnim Sudanom, u grupi B u Manili. Dovoljan razlog za priču više…

„Za mene je velika čast da vodim reprezentaciju Kine protiv svoje zemlje na SP. Lično, biće to utakmica sigurno puna emocija i velikog ponosa, a sa druge strane, Srbija je jedan od pretendenata na medalju, veliki favorit u našoj grupi. Što se tiče preostala dva protivnika, nezgodni, atletski spremne ekipe. Portoriko sa velikim iskustvom na ovakvim takmičenjima. Južni Sudan toga nema, ali ima izuzetnu selekciju sa kojom je uspeo da se izbori za ovo takmičenje. To su prve impresije“, rekao je Đorđević u izjavi za Sport klub.

Legendarni košarkaš ne bi bio to što jeste, da nije nastavio u svom prepoznatljivom stilu:

„Svi već pričamo o tome šta nas čeka. Razmišljam kako već sutra da krenem na najbolji mogući način, u najboljem pravcu. Pripremamo polako sve što je neophodno za početak priprema za jedno ovakvo nadmetanje. Naravno, da već sve imamo spremno, odlučeno, prijateljske utakmice, ništa se ne mijenja što se nas tiče“.

Govoreći i o preostalim grupama, Đorđević je primjetio:

„Postoje neke grupe koje su jako teške ili interesantne kao ona gdje su Amerika i Grčka. Grupa Japana je veoma zahtjevna, tu su još Australija, Finska i Njemačka. Filipini su kao domaćini dobili dobro ‘društvo’ na startu (Italija, Angola, Dominikana). Meni se čini da će ovde, u Manili, a igraće se još u Japanu i Indoneziji, biti poseban ambijent i teško da se igra protiv njih obzirom na izuzetnu popularnost košarke. Evropske ekipe imaju svoju snagu, pravac, znaju šta hoće. Tu su Slovenija, Španija, Njemačka koja se izuzetno izdigla na posljednjem Evrobasketu, a ima veliki zadatak ispred sebe“.

Ističući propratni dekor žrijeba, ali i i one koje je sreo, Đorđević je rekao:

„Izuzetna organizacija izvlačenja, napravili su spektakl, a sve jasno, brzo, uz puno legendi. Počev od mog predsednika federacije Jao Minga, pa Dirka Novickog, Luisa Skole, Horhe Garbahoze, kao i svih ostalih koji su ispratili veliki događaj. Sedeo sam sa Predragom Bogosavljevim i Zoranom Radovićem, našim ljudima u FIBA. Ali i sa Draganom Tarlaćem, direktorom srpskog nacionalnog tima. Pričali smo o svemu i završili druženje kako to već obično radimo u ovakvim prilikama“.

Saša Đorđević je sa Srbijom osvojio tri srebra, svetsko (2014), olimpijsko (2016) i evropsko (2017), ali posle petog mjesta na Mundobasketu 2019, putevi su se razišli. Bez teških, ali i dosta neizgovorenih riječi.

„Ovo je normalan osvrt i analiza situacije bez bilo kakve euforije, sa naše (srpske, prim. aut) ili moje lične strane, a opet bez nekih drugačijih misli. Jednostavno, imam respekt prema svim protivnicima, onako kako sam uvijek radio i spremao svoje ekipe, tako ćemo i sad da krenemo. Nadam se da će svi igrači doći u dobroj formi, jedva čekam da krene prvenstvo“.