Dante Egzum: U Barseloni mi je bilo lijepo, ali u Partizanu je bilo mnogo bolje

Dante Egzum

foto. Partizan/Dragana Stjepanović

Dante Egzum novi košarkaš Dalasa govorio je o vremenu provedenom u Evropi i igranju za Barselonu i Partizan, te radu sa Željkom Obradovićem.

Egzum je iz NBA lige stigao u Evropu gdje je igrao za Barselonu i Partizan. O iskustvima koje nosi sa Starog kontinenta govorio je za “Sporting news”

“Igranje u Evropi za mene je bilo sjajno iskustvo, mečevi su veoma kvalitetni i tamo rade neki od najboljih trenera na svijetu. Iskoristio sam šansu da pokažem da mogu da pomognem, da mogu još da naučim o košarci. U Barseloni mi je bilo lijepo, ali mi je u Partizanu bilo mnogo bolje.

U Španiju sam došao, još se nisam snašao i odmah sam imao derbi sa Realom, trebalo mi je vremena da pronađem svoju ulogu, oni su baš dugo bili zajedno”, počeo je Egzum.

Zatim je krenuo da priča o crno-bijelima gdje je za jednu sezonu ostavio dubok trag.

“Odlazak u Partizan mi je dao šansu da tamo provedem cijelu sezonu, da pokažem ko sam i šta sam. Zahvalan sam Partizanu, jer sam zbog toga sada u NBA. Prije dolaska sam čuo mnogo toga o Željku, Ekpe Judo mi je rekao da je sjajan trener koji razumije igru i da je to razlog zbog kog radi sve te stvari, poput povišenog tona i objašnjavanja šta tačno treba da radiš.

Ima visoka očekivanja od igrača, od toga šta mogu da urade sa svojim vještinama. Isti su i navijači, žele da vide da daješ 100 odsto sebe u svakom meču, takva očekivanja ima i Obradović.”

Željko Obradović: Igramo protiv tima koji je među glavnim favoritima

Potom je reprezentativac Australije otkrio je i šta je od njega najviše tražio srpski stručnjak.

“Najveće pitanje kada sam došao u Evropu bilo je da li mogu da igram na poziciji plejmejkera. Obradović je radio sa mnogim sjajnim organizatorima igre i nije tip trenera koji te samo pusti na teren sa loptom i kaže ti da vodiš tim. Želi da budeš siguran u to šta radiš, tražio je od mene da uzmem mnogo veću odgovornost u odnosu na ostatak tima.

To mi je mnogo pomoglo da sazrijem. Ne samo kao čovjek, već i kao osoba. Znao sam da mogu da budem lider i plej na terenu.”

Jedna od tema bila je i tuča u Madridu na drugoj utakici plej-of serije Evrolige, koja je vjerovatno i okrenula situaciju na narednim utakmicama.

“Dogodilo se šta se dogodilo, to je to, sad je u prošlosti i vjerujem da su na to zaboravili i igrači Reala. Stvari su mogle da se završe drugačije, posebno iz perspektive Evrolige. Bila je velika nepravda, trebalo je da dobijemo taj treći meč u Beogradu, ali smo se poslije svega toga oporavili i osvojiili ABA ligu što je bio i glavni cilj prije početka sezone.”

Iz Partizana je otišao, odnosno vratio se u NBA ligu i potpisao je za Dalas.

“Moj cilj od početka je bio da se vratim u NBA. Da pronađem svoj ritam i stil u Evropi, da se vratim u svoju zonu komfora i onda da dođem u Ameriku. Oduvijek sam smatrao da zaslužujem da budem ovde i povrede koje sam imao su bile glavni problem. Sada sam spreman da dokažem svima zašto sam se vratio”, završio je Egzum.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author