Da je Jokić Amerikanac, već bi šest puta bio MVP!

Predrag Danilović u ekskluzivnom intervjuu za Kurir dotakao se i aktuelene teme u NBA – Nikole Jokića i titule MVP.

Legendarni srpski košarkaš, danas predsjednik KSS, Predrag Danilović, za Kurir govorio je o problemima mladih igrača, kao i o najboljem srpskom košarkašu Nikoli Jokiću.

Raduje li vas novi talas talenata Petruševa i Pkuševskog.?

“Ima fenomenalnih klinaca, već petnaestak godina kasnije sazrijevaju i mnogo duže traju. U naše vrijeme ako sa 21-22. godinom ništa nisi uradio, maltene si bio otpisan. Ne treba ni njih dizati u nebesa, jer mi smo narod sklon ekstremima. Imali smo generaciju koja je dva puta bila najbolja u Evropi, pa je za dvije godine ispala u B diviziju”.

Zašto se to desilo?

“Zato što u klubovima nema dovoljno vremena da se radi s njima. To je donekle i logično, što zbog obaveza klubova, što zbog odluka tih igrača da ne odu u klubove koji nisu toliko atraktivni, a tamo bi bar igrali. Oni, prije svega, moraju da igraju. Mada je posljednjih godina generalno mišljenje da se na prvo mjesto stavlja klub, što negdje i jeste tako. Ali zar nije bolje proći reprezentativni ciklus nego otići u neku ljetnu ligi u ili kamp? To je kao da odete na pijacu, gdje vas gledaju kao robu”.

U tu priču se uklapa i inicijativa da neki klubovi, pored ABA, treba da paralelno igraju i domaću ligu.  

Nije mi jasno da klubovi kojima smo pomogli država i mi, igraju samo jednu ligu, a ne i domaće prvenstvo. Konkretno mislim na FMP, Borac i Megu. To je apsurd jer stižu primjedbe kako mladi igrači nemaju prostora da igraju, što je fakat. Ne treba da gledamo vanserijske talente, za koje se iskreno nadam da će igrati za reprezentaciju, jer je to odlična stvar za svakog”.  

Koji je njihov stav povodom toga?

“Opravdanja su da nemaju pokrivene troškove. Pa KSS će da pokrije troškove. Pričam o klubovima koji imaju jednu utakmicu nedeljno u ABA ligi. Zar im nije u interesu da imaju još jedan meč u kojem bi baš ti klinci došli više do izražaja i dobili prostora?

Ipak se čini da, recimo Mega, radi dobar posao sa mladima.

“Da, ali to je privatna stvar i mnogo je drugačije kada igrate za takav klub ili za Zvezdu i Partizan. Mnogo je veći pritisak. Mega nema armiju navijača i taj pritisak, što je, s jedne strane, dobro jer imaju prostora da puštaju mlade. Malo je trenera u našoj ligi, pa i u Evroligi, koji imaju petlju da istrpe mladog igrača. A tu su vam pritisci od navijača, uprave i pravdanja ulaganja sredstava”.

Prilično polarizovani su i stavovi povodom pitanja stranca u našoj reprezentaciji.  

“Nismo mi spremni za stranca. Mislim da nam zasad ne treba. Ako smatramo da je stranac neko ko ima srpsko porijeklo, a igra tamo negdje, ja lično nemam problem s tim. Normalno je će doći do perioda kada će rezultati izostati. A u Srbiji je košarka pitanje života i smrti. Svi kažemo kako je medalja super, ali ako se ne osvoji zlatna, onda baš to nije to”.

Igrali ste u NBA za vrijeme zlatnih 90-tih Kako gledate na ovo što sad predstavlja najjača liga na svijetu?

“Ne volim da poredim vremena, nikada ne može da se kaže ko je najbolji igrač u istoriji, osim možda u košarci. To je Džordan, koji bi i danas bio jedan od najboljih. Naravno da se drugačije igra sada. Pa čak ima razlike između Istoka i Zapada same NBA lige. Ove stvari što rade naši igrači su fenomenalne, za veliki ponos”.

Niko nije očekivao da će Jokić da postane najbolji centar lige i glavni kandidat za MVP?  

“Jokić se igra košarke i milina ga je gledati. Svaka mu čast. Da je nekim slučajem Amerikanac, bio bi već šest puta MVP. Odavno niko ne može da mu nađe nešto negativno. Osim što je dobar dečko, to je jedino (smeh)”.

Koliko on, Bogdan, pa i Pokuševski utiču na popularnost košarke kod nas?  

“Ja sam negdje, uz dužno poštovanje prema svim drugim sportovima, prije nekoliko godina vidio statistiku da se posle osvojene medalje najviše djece prijavljuje u školu košarke. Mi jesmo košarkaška nacija, prije svega. To nam je u genima. Hiljadu puta su me pitali zašto je to tako, ali nemam odgovor”.

foto:kss

About The Author