Čovjek planina, promijeniće tok srpske košarke

Ako nekadašnje saigrače Željka Obradovića, prijatelje, ljude kojima je bio trener ili selektor pitate da prokomentarišu Žocov povratak u Partizan, zajednički imenilac će biti “Ogromna stvar za Partizan i srpsku košarku”. Dolazak trenerske ikone u redove Crno-bijelih jednak je onoj sili koja se odjednom pojavljuje i iz korijena mijenja stvari, naročito u vrijeme kada Partizan proživaljava teške trenutke.

Odavno srpskim košarkaškim nebom nije odjeknula vijest veće težine, pa su shodno tome o Obradoviću pričali oni koji su sa njim dijelili parket i dres u igračkim danima, odnosno oni koji su slušali njegove savjete i ideje dok je sjedio na klupi Partizana, odnosno reprezentacije Jugoslavije. Počećemo od Žarka Paspalja koji je pričao za Sportski žurnal.

“Super, super, super! Velika stvar za Partizan, za Savića i svakako velika zahvalnost Željku Obradoviću. Ovo je nešto najbolje što je moglo da se desi košarci”, nije krio oduševljenje nekadašnji krini košarkaš Partizana.

Nešto opširniji, takođe za Žurnal, bio je predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović kojeg je vijest o ozvaničenju povratka za Partizan zatekla u Valensiji, gdje ženska reprezentacija Srbije juri evropsko zlato. Prvi čovjek srpske košarke je svojevremeno pod Obradovićevom dirigentskom palicom pomogao Partizanu da se popne na krov Evrope 1992. godine.

“Povratak Željka Obradovića u Partizan je velika i važna vijest ne samo za klub, već i za srpsku košarku u cjelini. Siguran sam da će Partizan u svakom pogledu napraviti ogorman iskorak sa najboljim evropskim stručnjakom. Za našu košarku je od izuzetne važnosti da u srpskim klubovima radi što veći broj vrhunskih stručnjaka, jer uz njih stasavaju talentovani igrači, kao i nove generacije trenera koje će ih jednog dana naslijediti u klubovima i reprezentativnim selekcijama”, rekao je Danilović.

Gradacijski, najrečitiji bio je još jedan bivši košarkaš Partizana Goran Grbović, koji je za Večernje novostisasuo salvu hvalospjeva na račun trofejnog stručnjaka.

“Ovo je veliki trenutak za Partizan i srpsku košarku. Ovakav čin nikada nijedan trener ili sportista nije napravio. Jeste da je on okrenut sportskom lokalpatriotizmu prema Partizanu, u najtežem trenutku u istoriji kluba vraća se čovjek koji je najbolji trener Evrope svih vremena On je čovjek planina, nemam dovoljno epiteta da bih opisao koliko je ovo bitno za crno bijele. Njegov povratak će promijeniti tok košarke, tok takmičenja u KLS i uticaj menadžera i roditelja, Autoritetom i metodologijom rada, napraviće strategiju za Partizan i put kojim će klub ići. Nije poznat kao strpljiv čovjek, ali je čovjek koji zaslužuje svako strpljenje navijača”, zaključio je Grbović.

Velimir Gašić utkao je sebe u mnoge velike uspjehe Partizana, pa sada očekuje da će Partizan da se vrati na mjesto koje mu po veličini kluba i pripada.

“Od trenutka kada se to pojavilo kao mogućnost, pa do današnjeg dana kada se taj san pretvorio u realnost, ovo je velika sreća za Partizan. Ogromna je stvar da se najtrofejniji evropski trener vratio u svoju kuću. Kada gledamo neku širu sliku, od ogromnog je značaja za srpsku košarku, za košarku u regionu da jedno takvo košarkaško ime, sa ogromnim autoritetom, bude akter svega što će se dešavati u nekom narednom periodu, kada su košarkaška zbivanja u pitanju”, kaže Gašić u razgovoru za Mozzart Sport.

Čudo! Suvišno je pričati, Željko je institucija! Željkov dolazak povlači sve. Ljudi nisu svjesni šta je i ko je Željko Obradović. Desila se neverovatna stvar. I dalje ne vjerujem. Potez iz druge dimenzije, svim srcem sam uz svog velikog prijatelja Željka“, kaže Ivo Nakić za Mozzart Sport.

Željko Rebrača takođe nije krio oduševljenje:

Sama činjenica da najbolji trener Evrope dolazi u Partizan govori sve. Milion pozitivnih stvari stižu sa Željkom. Beograđani će dobiti na ozbiljnosti, sigurnosti i Željko će postaviti sistem rada. Najbitniji je taj Željkov sistem. Dobro znam na koji način radi Obradović i to je najvažnije”, kaže Rebrača u razgovoru za Mozzart Sport.

foto: KK Partizan NIS