Čolan i Teletović o stanju košarke u BiH

foto

KS BiH pred početak Lige 12 organizovao konfrenciju za medije.

Predsjednik Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Mirza Teletović je istakao da se Liga 12 vratila u nadležnost KS BiH nakon šest-sedam godina.

“Liga 12 je bila u nadležnosti regionalnih saveza, a sada je po prvi put poslije šest-sedam godina liga se vratila u nadležnost KS BiH. Posljednjih nekoliko mjeseci obavljamo razgovore sa više ljudi da vidimo ko će biti sportski direktor KS BiH. Trebalo bi to da bude osoba da se 24 sata posveti tom poslu, mislim da je to jako bitna karika za KS BiH. Mora obavljati skauting, razgovarati sa potencijalnim kandidatima za reprezentativni dres. Treba to biti neko iz svijeta košarke, neko ko je dugo u tome”, rekao je Teletović.

Bilo je govora i o selektorima omladinskih reprezentacija.

“Ako ja predložim Dževada Alihodžića za selektora juniora, a neko drugi predloži nekog drugog i taj drugi prođe zbog stručne komisije, mislim da to nije u redu. Mislim da treba prije svega kvalitet da se gleda. Pokušavamo u mlađim selekcijama da postignemo dogovore sa kvalitetnim trenerima jer oni uz kvalitetan rad mogu napredovati do seniorske reprezentacije”.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan je istakao da Liga 12 još uvijek nema zvanično ime, no da su u toku pregovori sa potencijalnim sponzorom.

“Liga 12 nema zvanično ime budući da nismo završili pregovore sa potencijalnim sponzorom. Razgovaramo sa nekoliko firmi i brendova, još uvijek to nije završeno, nadamo se da ćemo to završiti prije početka sezone koja počinje sljedećeg mjeseca. Ako se to desi do nekog drugog ili trećeg kola, mi ćemo to preimenovati. Zasad je Liga 12, nije to neki popularni naziv, ali kada završimo pregovore sa sponzorima, mi ćemo to preimenovati”, kazao je Čolan i dodao:

“KS BiH je prije dva-tri mjeseca napravio novu stranicu, te smo s tim u vezi odlučili da podignemo rejting naše stranice, Facebooka i Youtube kanala da javnost informišemo o tome. Proširićemo mnoge stvari kada su u pitanju neke stvari, ne samo unutar lige, nego ćemo sve probati podići na neki veći nivo”.

Govorio je Čolan i o finansijskoj situaciji u Savezu.

“Finansijska situacija nije na zavidnom nivou, ima dugovanja od ranije. Imali smo devet selekcija na Evropskim prvenstvima, imali smo 3×3 basket, Eurobasket za žene, uspjeli smo jedan dio sredstava putem sponzora da vratimo. Sada radimo na tome da stabilizujemo savez po pitanju finansija. Imamo partnere, imamo kompaniju Telemach koja nam je izašla u susret i koja nam je pomogla”.

O tužbi bivšeg generalnog sekretara Haruna Mahmutovića, Amer Čolan je istakao sljedeće:

“Ročište još traje, vještačenje potpisa, svi pokazuju neke papire, a na Sudu je da odluči ko je kriv i nakon toga ćemo imati više informacija”, poručio je Čolan i zatim se osvrnuo na Jona Robersona potencijalnog reprezentativca i Nihada Đedovića.

“Roberson je bio na pripremama, poslao nam je dokumentaciju, te tu ne bi trebalo biti problema. Nemam nikakvu informaciju da li je odustao bez obzira što je otišao da igra u Australiju tako da mislim da ne bi trebalo biti problema oko njega. Razgovarali smo sa Nihadom Đedovićem, jedini mogući način je da dobije specijalni status zaslužnih sportista poput Vedada Ibiševića ili Emira Spahića koji imaju specijalni pasoš Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo to završiti. On ima želju, ali on igra za Bajern, Njemačka ne dozvoljava dvostruka državljanstva, sada ostaje da vidimo kako će oni reagovati. Nadam se da ćemo uz pomoć naših institucija završiti to što prije”.

Za kraj je Čolan istakao da će se nove prostorije Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine nalaziti u ulici Asima Ferhatović 2.

foto:basket.ba

About The Author