Bosnić: Ovi momci zaslužuju da napunimo dvoranu koliko se može, želimo pobjedu

Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuju utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Japanu, Filipinima i Indoneziji, a uoči prvog meča protiv Češke održana je press konferencija na kojoj se obratio selektor Vedran Bosnić.

Zmajevi igraju protiv Češke Republike u Skenderiji 26. novembra, a tri dana kasnije gostuju Bugarskoj. Selektor Bosnić nada se velikoj podršci navijača.

“Dugo nismo igrali kod kuće. Mislim igrali smo balon u Sarajevu, ali nažalost bez publike. Ovi momci su otišli na Evropsko prvenstvo kada je malo ko mislio da će oni to uspjeti. Zaslužili su u petak da napunimo dvoranu koliko možemo. Ako su to četiri hiljade, da onda bude četiri hiljade ljudi. I da dobiju taj pljesak, novu energiju i da nam pomognete svima da odigramo što bolju utakmicu u petak i da probamo pobijediti”, rekao je Bosnić.

Selektor reprezentacije BiH osvrnuo se i na Češku koja dolazi oslabljena u Sarajevo.

“Znamo da nema Veselog i Satoranskog. Za ove ostale, ako vi znate recite nam. Mi ne znamo 100% koji su to da neće doći. To je jako dobra ekipa. Igrali su Olimpijske igre. Naravno da su mnogo jači Veselim i Satoranskim. To je jako dobra ekipa koja igra dugo zajedno, koja trči tranziciju jako dobro. Svi šutiraju. Visoki igrači se izvlače i šutiraju. Imaju istog trenera dugi niz godina. Igraju uglavnom isti sistem. Ne bih puno pričao o njima, već o nama. Mi želimo pobjedu. Oni jesu jaki, ali mi želimo pobjedu”, istakao je Bosnić.

Bosnić je upitan i da li BiH može biti prva u grupi.

“Ono što mogu reći jeste da ćemo se za svaku utakmicu dobro pripremati i željeti pobijediti. Ako to bude dovoljno da budemo prvi, bit ćemo prvi. Mi gledamo na ove kvalifikacije da budemo među prvih tri, jer nam to donosi drugi krug kvalifikacija”, dodao je Bosnić.

Na današnjoj press-konferenciji obratila su se i dva reprezentativca Edin Atić i John Roberson.

Atić je istakao da je atmosfera pred utakmicu protiv Češke u petak odlična.

“Odradili smo prvi trening danas. Momci su motivisani. Prvi ja, pa svi ostali. Atmosfera je odlična kao i uvijek. Imamo četiri dana da se spremimo za utakmicu, da najbolje iskoristimo do petka i da startamo sa pobjedom”, rekao je Atić, koji je potvrdio da je povreda sada iza njega, a potom se osvrnuo na Češku:

“Poznajem dva-tri igrača iz Češke. Smatram da kvalitetom nisu ništa puno bolji od nas. Mislim da im možemo parirati i igrati sa njima”.

Potom se obratio i John Roberson kojem je čast što se našao na spisku selektora Vedrana Bosnića.

“Očekujem pobjede, naravno. Nemamo baš mnogo vremena za pripremu, ali radit ćemo naporno koliko možemo da damo sve najbolje. Nadam se da ćemo ostati zdravi i pobijediti obje utakmice”, rekao je Roberson, dodavši:

“Čast mi je igrati za BiH, posebno jer znam da ima mjesto samo jednog naturalizovanog stranca. Ponosan sam što je selektor mene izabrao. Uzbuđen sam što ću u petak igrati pred publikom. Ekipa će dati sve od sebe. Igrat ćemo žestoko i nadam se da ćemo zajedno slaviti sa navijačima”.

foto:basket.ba

About The Author