Borac u klin , Savez u ploču

Prepucavanje na relaciji KK Borac – KS BiH.

Borac je preteklog vikenda organizovao finalni turnir šampionata BiH za juniore. Trijumfovala je Igokea, Sparsi su bili bolji, a Borac treći. Nakon turnira oštro saopštenje KK Borac u kojem ne biraju riječi i optužuju KS BiH da su “ukrali uspomene i emocije” pošto poslije takmičenja nisu primili pehare i medalje. Slično se desilo i u šampionatu za seniore kada igračima Igokee nisu dodijeljeni pehar i medalje.


“Nažalost, ono što je bacilo sjenu na dobru košarku u dvorani Borik je sraman i bahat odnos čelnika KS BiH, koji se nisu udostojili da dođu u Banjaluku i da uruče medalje i pehare najboljim juniorima u državi pod čijim okriljem oni primaju platu. Ovo je nezapamćen skandal koji će stvoriti dodatni jaz i animozitet između klubova i KS BiH, igrači koji su nastupali juče i danas u Boriku će za tri sedmice da predstavljaju BiH na internacionalnoj sceni, istu tu BiH čiji se funkcioneri nisu udostojili da nazovu organizatora turnira i da ispoštuju protokol koji je definisan samim Pravilnikom takmičenja. Ovaj turnir je trebao juniorima Borca Igokee i Sparsa ostati upamćen u životu kao najljepši sportski događaj u njihovim kratkim karijerama, dok su oni nagrađeni tako što nisu primili pehare i medalje koji su im trebali pripasti. Da li se KS BiH odlučio na ovaj potez jer se nalaze u lošoj finansijskoj situaciji (za koju su sami krivi) ili je u pitanju neka druga problematika, insistiramo da se otkrije u što skorijem periodu.
Borac je savršeno organizovao turnir koji je bio izuzetno dobro posjećen, dok je publika blagoreći ostala zatečena na kraju posljednje utakmice jer su se ekipe razišle sa terena nakon što su saznale da se desio skandal. SRAM VAS BILO, UKRALI STE OD 45 ŽIVOTA USPOMENE I EMOCIJE KOJE SE VEZUJU ZA PRIMANjE MEDALjA I PEHARA NA CEREMONIJI ZATVARANjA TURNIRA, ZA OVAKAV SKANDAL MORAJU ODGOVARATI ODGOVORNA LICA IZ SAVEZA!!!U slučaju da niko ne odgovara za ovu sramotu i ona prođe ispod radara javnosti, onda se nemojte pitati kada VAS I VAŠE PREDSTAVNIKE neko ne bude poštovao u drugim klubovima Bosne i Hercegovine. Takođe insistiramo da svi sportski mediji u Bosni i Hercegovini prenesu u cjelosti ovo zvanično saopštenje KK BORAC, KK IGOKEA I OKK SPARS. Veliko hvala publici na navijanju i posjeti, a našim bronzanim momcima se još jednom izvinjavamo što su im ,,odgovorni funkcioneri KS BIH” uskratili najljepši sportski momenat u njihovoj dosadašnjoj karijeri. Žao nam je što je 95% ovog teksta pisano o nekošarkaškim faktorima, ali tako će biti dok god ove iz KS BIH BOLI BRIGA ZA NAŠU MLADOST I BUDUĆNOST”, napisali su iz KK Borac na svojoj FB stranici.

Iz KS BiH danas odgovor da su medalje i pehar stigli u Banjaluku, i pitaju se zašto nisu podijeljeni kao na ostalim turnirima gdje je igrana završnica šampionata BiH?

“Povodom saopštenje Košarkaškog kluba Borac Banja Luka, u kojem je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine označen kao isključivi krivac zbog toga što na završnici Prvenstva BiH za juniore nisu dodijeljeni medalje i pehari, osjećamo obavezu da iznesemo tačne informacije o tome šta se zaista dogodilo. Kao što je ranije bilo i najavljeno organizatoru turnira u dvorani Borik, medalje i pehari uredno su dostavljeni u petak, u 10 ujutro. Dakle, dva dana prije nego što su trebali biti dodijeljeni. Postoji i dokumentacija koja to potvrđuje, kao i dokaz da je sve uručeno na adresu Milanu Džajiću, predsjedniku KK Akademija BMP Borac. Zbog čega gospodin Džajić i odgovorni u KK Borac nisu medalje i pehare stavili na raspolaganje službenom licu KSBiH koje je bilo zaduženo da iste uruči ekipama na kraju završnog turnira za juniore, za nas je misterija. U svim ostalim mjestima u kojima su proteklog vikenda organizovani turniri za mlađe kategorije – Tuzli, Jablanici i Brčkom – sve je prošlo u najboljem mogućem redu i delegat KSBiH je na kraju takmičenja uručio medalje i pehare. Prethodno su organizatorima turnira također dostavljeni, s tim da su u Tuzli, Brčkom i Jablanici, za razliku od KK Borac, medalje i pehare stavili na raspolaganje službenom licu KSBiH kako bi uopšte mogli biti dodijeljeni najboljim ekipama. Teško se oteti dojmu da se ovdje radi o izrežiranoj situaciji, koja za cilj ima bacanje ljage na rad KSBiH, jer upravo u takvom maniru je napisano saopštenje KK Borac. Ironija je da upravo pomenuti klub snosi odgovornost za nedodjeljivanje medalja i pehara, jer je iste na vrijeme dobio, a nije postupio kako je trebalo, pritom još druge optužio i iskoristio priliku za obračun sa KSBiH. U prilogu su otpremnica i prijemni list koji potvrđuje da su medalje i pehari uredno dostavljeni KK Akademija BMP Borac, odnosno Milanu Džajiću”, piše u saopštenju KS BiH.

Zanimljivo je kako u KS BiH ne znaju prezime predsjednika KK Borac, koji se preziva Đajić, a ne Džajić.

foto:basket.ba