BiH želi Garzu sa Ajova Stejta (VIDEO)

Luka Garza blistao je u pobjedi ekipe Ajova univerziteta protiv Teksas teka (72:61) u meču Pozivnog turnira američke univerzitetske NCAA lige u košarci, koji se igra u Las Vegasu.

Centar porijeklom iz Bosne i Hercegovine, čiji je rođak aktuelni reprezentativac BiH Amar Alibegović, imao je 17 poena uz 12 skokova za Ajovu.

Borbenog Garzu protiv Teksasa nije spriječio ni snažan udarac u lice koji mu je laktom već na samom startu meča zadao suparnički igrač. Luki je u svlačionici ukazana pomoć i ljekari su uspjeli zaustaviti krvarenje. Garza se ubrzo, s nekoliko šavova na licu, vratio na teren i odigrao sjajan meč.

Inače, Ajova u dosadašnjem toku sezone ima omjer od pet pobjeda i jedan poraz, uz sjajan učinak Garze (211 centimetara), koji ima prosjek od 21,3 poena, 10,2 skoka i dvije blokade za 28 minuta po meču. U poenima i skokovima Garza je među 25 najboljih igrača kompletne NCAA lige u kojoj nastupa više od 300 univerzitetskih ekipa.

Luka će 27. decembra proslaviti 21. rođendan, a ovo mu je treća i daleko najbolja sezona u dresu Ajove. Radi se o igraču koji je zbog svog porijekla veoma interesantan i reprezentaciji BiH, što ne krije ni selektor “Zmajeva” Vedran Bosnić.

“Sa Lukom sam pričao još tokom prošle sezone, razgovor je bio veoma fin, pozitivan. Mi ćemo s naše strane sve učiniti da Garza postane član reprezentacije”, ističe Bosnić za “Avaz”

Selektor ipak naglašava da je teško govoriti o tome kada bismo i hoćemo li Garzu vidjeti u dresu BiH i da u tom procesu najmanje stvari zavisi o Košarkaškom savezu BiH.

“Postoji nekoliko objektivnih problema, prvi je taj da Luka, barem u trenutku kad smo razgovarali, nije imao naš pasoš. Druga bitna stvar je da Luka studira, pred njim je još jedna godina na Ajova univerzitetu i dok je takva situacija, teško je očekivati da nam se on odazove. A i kad završi univerzitetsku karijeru mnogo će zavisiti od toga gdje će poslije toga igrati, hoće li, možda, ostati u Americi, u NBA ligi, ili će stići u Evropu”, rekao je Bosnić.

foto: AP Photo/Charlie Neibergall