Održana je press konferencija ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja se okupila juče u Sarajevu, uoči prvih utakmica kvalifikacija za Eurobasket 2023. godine u Sloveniji i Izraelu.

Na današnjoj pres konferenciji prvo se obratio generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan.

“Nakon istorijskog uspjeha prošle godine, ponovo smo tu u novom ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Što se tiče KSBiH i organizacije utakmice, pokušali smo napraviti bolji plan priprema na način da naše košarkašice imaju bolje uslove u odnosu na ranije”, rekao je Čolan, dodavši:

“S obzirom na ovu situaciju koja je bila među prvim utakmicama jer se odavno nije igralo pred navijačima, u toku su pripreme za realizaciju FIBA Covid protokola, kao i protokol smjernica za naše posjetitelje. Morat ćemo se pridržavati higijensko-epidemioloških mjera. Još jednom ću napomenuti za sve koji žele doći na utakmicu da moraju imali PCR test, potvrdu o vakcinaciji ili o prebolovanoj koroni u posljednjih šest mjeseci. Moraće se nositi i maska. Zamolio bih sve da se pridržavaju tih mjera”.

U prodaju je pušteno 2.400 ulaznica, a 500 će ih biti podijeljeno školama košarke, spnozorima…

Potom se obratila Razija Mujanović, tim menadžer reprezentacije, koja je govorila o tome koliko je teško motivisati ekipu nakon velikog uspjeha.

“Motivisati ekipu nije bilo teško u proteklom periodu, a mislim da je veliki rezultat dodatni motiv za igračice da naprave u budućnosti i neki bolji rezultat. Kada se napravi dobar rezultat dobije se veće samopouzdanje”, istakla je Mujanović, dodavši:

“Hvala Bogu sve djevojke su zdrave i spremne da krenu u novi ciklus. Ja ne sumnjam da će dati svoj maksimum”.

Prvu utakmicu kvalifikacija za EP selekcija BiH igraće protiv Belgije u dvorani Mirza Delibašić (KSC Skenderija) u četvrtak (11. novembar), a tri dana kasnije gostuju u Sjevernoj Makedoniji, a o susretima govorio je selektor Goran Lojo.

“Belgija je apsolutni favorit u našoj grupi prema trenutnom rankingu i plasmanu na prošlom Evropskom prvenstvu, gdje su bili treći. Prije Evropskog prvenstva i naše utakmice protiv Belgije u Srazburu, Belgija je bila favorit, a mi smo je porazili i pokazali da se možemo ravnopravno nositi sa svim protivnicima. Ja sam siguran da će naša ekipa i ovaj put dati maksimum da ostvarimo pobjedu i na najbolji način otvorimo kvalifikacije. Ukoliko i ne bude tako, predstoji nam još pet utakmica. Naš cilj je plasman na EP. Za ostvarenje tog cilja potrebno nam je pet pobjeda, uz eventualan jedan poraz, da bismo bili sigurni učesnici EP ili u situaciji da ostvarimo četiri pobjede i dva poraza, onda bismo ušli u neke kalkulacije. Učinićemo sve da izbjegnemo drugi scenarij”, rekao je Lojo, potom nastavio:

“Dolaze sa 15 igračica. Nisu još odredili finalni roster, ali uglavnom to je isti sastav kao na Eurobasketu i Olimpijskim igrama”.

Lojo na raspolaganju neće imati Maricu Gajić, koja se još uvijek oporavlja od teške povrede.

“Teško će biti nadomjestiti neigranje Marice. Siguran sam da će djevojke koje su tu učiniti sve da na adekvatan način popunimo tu prazninu koja će nastati pod košem defanzivno i ofanzivno”, istakao je Lojo.

Belgija je nedavno promijenila selektora, a i na to se osvrnuo Lojo.

“Radi se o iskusnom treneru koji dugo radi u Francuskoj. Vodio je neke evroligaške ekipe iz Francuske. Poznajem otprilike stil igre u ekipama koje je vodio, ne znam da li će to pokušati prenijeti na reprezentaciju. To je zaista teško govoriti”.

Obratila se i kapiten Milica Deura.

“Toliko puta smo govorili o atmosferi u ekipi. Svaki put je to zaista izvrsno. Ovo nam je najljepši period godine, posebno nakon velikog uspjeha. Sada nam je još ljepše biti ovdje u Sarajevu i igrat protiv Belgije pred našim navijačima, to nam je svima dodatni motiv da krenemo pobjedom i plasiramo se na Eurobasket”, rekla je Deura, dodavši:

“Sigurno da smo na EP bili nepoznanica za većinu ekipa i nisu nas shvatili ozbiljno, a to im se na kraju obilo o glavu kada smo ih pobijedili. Belgija je kvalitetna ekipa i daleko su dogurali na EP. Ovaj put će nas ozbiljnije shvatiti i imaće dodatni motiv da nam se osvete za taj poraz na EP. Iako su promijenili trenera, mislim da će zadržati svoj stil igre”.

Za kraj pres konferencije oglasila se Džonkel Džons.

“Osjećam se dobro u BiH. Mnogo je uzbudljivo nakon Eurobasketa. Uzbudljivo je što ćemo imati priliku igrati pred našim navijačima. Nadam se da će se sav mukotrpni rad vidjeti na terenu”, rekla je Jones.

Jones je upitana da li je sa najboljom igračicom Emom Meseman, sa kojom igra u Jekaterinburgu.

“Pričale smo malo. Bilo je to nakon prošle utakmice. Iako je bilo kratko vrijeme prije utakmice. Bile smo uzbuđene što ćemo igrati jedna protiv druge. Šalile smo se. Rekla mi je da mogu sljedeću utakmicu odmoriti, a ja sam rekla da je ona ta koja treba odmoriti”, rekla je Džons.

foto:Basket.ba

About The Author