BiH bez Gordića, Muse, Nurkića i Halilovića. Roberson prije Alibegovića

Košarkaše BiH očekuje kvalifikacioni turnir za plasman na Evropsko prvenstvo.

Domaćin turnira biće Sarajevo.

“Period koji je iza nas bio je veoma intenzivan i poprilično stresan obzirom na sve što sa sobom donosi pandemija COVID-19. Košarkaški savez BiH učinio je veliki napor kako bi ispunio sve zahtjeve postavljene od strane FIBA Evropa i uspješno organizirao ženski i muški kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo 2021 i 2022, i na tome im se mora čestitati”, rekao je selektor BiH Vedran Bosnić.

“Naši eprezentativci su takođe u svojim klubovima prošli dane treninga i utakmica ispunjene izazovima, koje samo ova pošast može izrežirati.Moji saradnici i ja, bili smo u stalnom kontaktu i bez obzira na naše profesionalne obaveze u klubovima, analizirali smo, pratili i pripremali se za novembarski kvalifikacijski ciklus i većinu naših obaveza uspješno završili, posebno kada je scouting naših protivnika u pitanju”.

Reprezentacija BiH će se u utorak okupiti u Sarajevu.

“Dva dana pred zvanično okupljanje i boravak u hotelu ”Hills”, zajedno sa reprezentacijama Letonije, Grčke i Bugarske, možemo računati na 14 reprezentativaca koji imaju negativan PCR test.Kao što znate, mi na raspolaganju imamo trenutno dva naturalizovana igrača, Robersona i Alibegovića, ali odlučili smo se da Roberson bude naš izbor za ovaj kvalifikacioni ciklus”.

U odnosu na prvobitni spisak neće biti Gordića, Muse, Nurkića i Halilovića.

“Naravno, ne možemo se oteti utisku da sa nama neće biti Stipanović (Covid-19 izolacija), Halilović (oporavak od povrede), Gordić (koji se nije odazvao na poziv upućen od strane Košarkaškog saveza BiH), Nurkić i Musa (zabrana od strane NBA da igrači nastupaju za nacionalne timove u ovogodišnjem novembarskom i februarskom 2021.godine, kvalifikacijskom ciklusu).Veliku prazninu njihovim neigranjem, nastojaćemo nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom kako bi smo došli do željenog rezultata koji bi nam otvorio put za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. Iskreno se nadam da ćemo prije svega svi biti zdravi i psiho-fizički spremni da napravimo dobar posao”.

foto:fiba