Bertomeu: Svaki kandidat za EL MORA osigurati neophodne standarde

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu pred start nove jubilarne 20. sezone sezone elitnog takmičenja govorio o daljnjem razvoju lige.

Na kraju prošle sezone izvaničeno je da su nacionačne lige pale ud rugi plan, a dvogodišnje licence su dobili Bajern i Asvel. Sljedeće sezone u Evroligu će kvalifikovati finalisti Evrokupa u takmičarskoj 2019/20.

“Sa jedne strane, dodjela dvije nove licence odgovara našoj potrebi da imamo snažno i stabilno prisustvo na dva ključna evropska tržišta, francuskom i njemačkom. Asvel i Bajern dokazali su da imaju projekte koji se podudaraju sa filozofijom Evrolige, na terenu i van njega. Te licence biće test i za ligu i za klubove i nadam se da će to biti korak ka uručivanju višegodišnjih licenci”, rekao je Bertomeu.

Bertomeu je govorio i o nacionalnim ligama, koje su izgubile prohodnost ka najjačem takmičenju.

“To što su pozivnice namijenjene ligama pretvorene u ‘wild card’ pomoći će nam da budemo sigurno da svaki kandidat za pristupanje ligi mora da osigura neophodne standarde za to. Konstantno ponavljam da je moja vizija da imamo 16 stabilnih licenci koje će nam omogućiti da kolektivno razvijamo naš proizvod, plus dvije dodatne licence koje su namijenjene Evrokupu. One će sistemom promocije i ispadanja omogućiti dobrim projektima da nađu svoj put do elite”.

Da li je Velika Britanija i dalje u planovima Evrolige?

“Da, oduvijek je i bila i još je. London Tauersi bili su deo Evrolige 2000. godine i to pokazuje naše ambicije da budemo u Britaniji. U to vrijeme za taj ‘brak’ nisu bili spremni ni oni, ni mi. Ali, sada smo u zrelijoj situaciji”.

foto:euroleague

About The Author