Bertomeu: Partizan i Zvezda kandidati za A licencu

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu je organizovao konferenciju za medije na kojoj je saopštio potencijalno bitne vijesti za srpsku košarku.

Govoreći o proširenju elitnog košarkaškog takmičenja, on je spomenuo i Crvenu zvezdu i Partizan.

Naveo je da su legitimni kandidati za dobijanje A licence, toliko dugo čekane.

“Ne mogu da otkrijem imena, ima dosta timova širom Evrope koji žele da igraju Evroligu, lista je poduža, što govori o tome da je takmičenje uspješno. Moramo da gledamo tržište po tržište i da tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtjevima takmičenja koji su veliki. I biće još zahtevniji kako vrijeme bude prolazilo. Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati (za A licencu). Za mene je jako važan koncept Evrokupa, jer s nekim klubovima imamo mogućnost da radimo godinama unazad, zbog čega nam je mnogo lakše da razmišljamo o njima kao kandidatima”, izjavio je Bertomeu.

Ipak, nije precizirano kada bi se to eventualno desilo.

“Moramo da idemo korak po korak. Sada je najvažnije da vidimo možemo li da uključimo timove poput Asvela i Bajerna. Nama je Bajern od izuzetnog značaja jer je u pitanju globalno jedan od najvećih brendova, zato je Bajern za nas prioritet. Najlakše je nekog samo pozvati u takmičenje, mi kao vlasnici lige želimo da ukažemo na sve obaveze i odgovornosti koje nosi poziv, šta možemo da ponudimo”rekao je Bertomeu i dodao:

Kada budemo to završili, sljedeći korak je da privučemo klubove sa sličnim bazama u zemljama koje su nam važne. Tu mislim i na Njemačku koja nam je važna zemlja, ove godine igraće se F4 u Kelnu, u razgovorima smo s Albom iz Berlina oko dublje saradnje. Na duže staze Evroliga će biti otvorena za priključivanje drugih timova, da pojačamo pul klubova koji će imati dugoročne ugovore u takmičenju. Sada ih imamo jedanaest, cilj je da do kraja sezone imamo trinaest, a u narednim godinama još više. Pre dva leta dogovorili smo se da imamo pun spisak učesnika u Evroligi, bez obzira na plasman u domaćim takmičenjima, da imamo punu slobodu da pozovemo koga mi želimo gde gledamo naš interes, to je ono što želimo. Za Njemačku i Francusku je već završeno, ali tu imamo Srbiju ili zemlje koje su nam važne zbog promocije košarke i imaće svoje klubove u takmičenju”, zaključio je prvi čovjek Evrolige prenosi b92.

foto:euroleague.

About The Author