Bećiragić: Promjena neće biti

Adis Bećiragić,basket.ba

Reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u Sarajevu, pred va meča kvalifikacija za Svjetsko prvensto.

Novi selektor BiH Adis Bećiragić, koji je klupu BiH preuzeo nakon iznenadne ostavke koju je podnio Vedran Bosnić, prvi put se javnosti obratio sa ove pozicije.

“Ulazimo u jedan težak period i proces, znajući naše protivnike, ali imamo veliku podršku i nadam se da ćemo sve zadovoljiti našom igrom i zalaganjem”, rekao je na početku Bećiragić i onda odgovorio na pitanje o tome da li će biti promjena

“Promjena neće biti. Ne može se sada ništa mijenjati. Iako svaki trener ima svoje shvatanje košarke, promjene bi u ovom trenutku bile samoubistvo. Za šest dana, koliko smo tu, imamo samo jedanaest treninga i nemoguće je promijeniti bilo šta. Biće tu nekih detalja, naravno, da bismo iznenadili i protivnike, ali u principu nećemo ni moći, a i ne želim ništa da mijenjam jer ekipa izgleda dobro.”

U predstojećem periodu BiH će igrati protiv Bugarske i Češke u kvalifikacijama za SP, a Bećiragić je na pitanje o informacijama koje ima o rivalima dao zanimljiv odgovor

“Ne znam smijem li to reći, ali imamo špijune tamo. Razgovarali smo prije pola sata s momkom koji je tamo… Jan Veseli nije tamo, a Tomaš Satoranski je s ekipom. Tako su mi javili. Koliko znamo, svi će igrati kod njih, biće kvalitetni sigurno. Samo mi nije poznato da li će Veseli doći”, otkrio je Bećiragić i dodao:

“Dosta se tu stvari vrti oko Satoranskog, ali tu je jedna veća dimenzija na svim pozicijama. Ako ih ne budemo “pretukli”, nećemo ih moći ni dobiti sigurno. Moramo ih istući ako budemo to u mogućnosti. Da vam odgovorim jednostavnim jezikom. Spremamo neka taktička iznenađenja i naši momci su spremni. Igraćemo čvrsto i agresivno i pokušati ih natjerati da griješe.”

Na pitanje o viziji reprezentacije BiH, odgovorio je:

“Nikad nisam lagao i moram reći da sam u Sarajevo došao jer mi je mama bolesna. Nisam očekivao da ću biti ovdje, ali sada naporno radimo i naravno da svaki trener ima svoj potpis. Nekad sam svirao gitaru i kada čujem prvi zvuk gitare ja znam ko je svira. Tako je i za trenere – kada vidim kako ekipa igra često možete prepoznati ko je trener. Ja imam svoj potpis i ne mogu ga odmah utisnuti, ali neke stvari ću pokušati da potpišem. Mnoge stvari ne treba mijenjati, ali uradićemo to do Evropskog prvenstva i vidjeće se nešto drugačije”, zaključio je Bećiragić.

BiH prvog jula gostuju Češkoj Republici u Pardubicama, dok će tri dana kasnije ugostiti Bugarsku u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu.

foto:basket.ba