Amsal Delalić: Želim da budem kao Bogdan Bogdanović, čekam svojih pet minuta

Amsal Delalić

foto: aba liga/ Dragana Stjepanović

Amsal Delalić, košarkaš banjalučkog Borca, u opširnom razgovoru govorio je o mnogim zanimljivim temama.

Amsal Delalić igraće i ove sezone kao pozajmljen igrač Igokee u dresu banjalučkog Borca. Počeo je pripreme sa Igokeom, odigrao i turnir povodom 50 godina kluba, ali je ipak odlučeno da je bolje da još jednu sezonu provede u Borcu kako bi imao više minuta za igru kako u ABA 2 ligi, tako i u Ligi BiH.

“Samim tim biti na pripremama sa Igokeom bila je jedna priča, na kraju sam odlučio da se vratim u Borac još jednu sezonu. Nova mi je uloga u timu, naravno to mi je jedan veliki iskorak što se tiče i uloge i svega, ali znam da će biti meni malo drugačije da se naviknem i sada ću biti jedan od oslonaca ekipe i samo treba da se naviknem”, kaže na početku razgovora za “BasketballSphere” Amsal Delalić.

Ono što je pozitivno je kako poznaje trenera Zorana Kašćelana i većinu igrača, odnosno one koji su tu bili i prošle sezone.

“Ekipa je dosta mlađa nego prošle sezone. Došli su Džerod vest i Džozef Plezent, koji je imao problema sa povredom. Što se tiče ekipe mislim da ide sve svojim tokom iz utakmice u utakmicu rastemo. Svima su uloge podijeljene i treba biti strpljiv. Mislim da će iz utakmice u utakmicu biti sve bolje”.

Borac je ove sezone odigrao dva meča u Drugoj ABA ligi na turniru u Subotici. Učinak je pobjeda protiv Šibenke i minimalan poraz od Podgorice. Delalić se slaže sa konstatacijom da je Druga ABA liga izjednačena, bez izrazitih favorita i tu svako svakog može da pobedi. Uz to igra se turnirski sistem, gde ekipe za par dana odigraju dve ili tri utakmice.

“Sve zavisi od balona. Prvi smo imali po dvije, sada će biti po tri utakmice. Sad na Zlatiboru ćemo odigrati ukupno tri utakmice. Prvo Spartak, koji je tu jedan od favorita. Sada su doveli i trenera Vladimira Jovanovića. Isto tako i Šencur koji je dobra ekipa. Svi su timovi u fazi gdje dolaze novi igrači tako da mislim kako sezone bude odmicala da će biti jasnija slika”.

MERIDIAN KAZINO: Uhvati Aviator jesenji let, zaigraj za Sony PS5

Borac je prvobitno izgubio protiv Spartaka iz Subotice, da bi potom upisali pobedu protiv Šenčura. Ostao im je još susret protiv MZT-a kojim će završiti drugi balon Druge ABA lige.

Borac igra ove sezone domaći šampionat kao i Drugu ABA ligu. Zanimalo nas je koliko igrači imaju vremena za rad na sebi?

“Za inidividualni rad koristim svaki mogući momenat, do sada sam svaki put to koristio. Treba tijelo fizički da se pripremi, a i mentalno da se sve može iznijeti. Uz kondicionog trenera sve za sada ide super. Na kraju krajeva moje je da izađem na teren i pokažem najbolje što mogu. Sad imam drugu ulogu i još se navikavam i mislim kroz par utakmica da će ti biti puno bolje”, kaže Delalić, koji je prije ovog intervjua ubacio 22 poena Posušju u Ligi BiH, a bio i lider tima u pobedi protiv Šenčura ubacivši 19 poena uz sedam skokova.

Amsal Delalić je igrač koji može pokrivati pozicije od jedan do tri, a u nekim situacijama može igrati i četvorku. Dakle igrač koji se traži u modernoj košarci.

“Sve zavisi od toga koji nam je plan, protiv koje ekipe igramo, ali sa svojom visinom od 202 centimetra mogu da pokrivam više pozicija i jedino je iskustvo što me deli od igrača koji igraju ligu duži niz godina”.

Zanimalo nas je na kojoj poziciji se on najkomotnije oseća?

“Najkomotnije se osećam na poziciji, kombo beka odnosno 1/2. Nikad mi nije bio problem biti organizator igre, volim da igram sa loptom, volim da kreiram, volim da nalazim svoje saigrače, volim da budem neko ko će donijeti dobre odluke. Nemam problem ni da budem neko sa strane ko će izlaziti iz blokova i šutirati.

Mislim da mi nedostaje samo iskustvo na toj poziciji jedan pošto manje sam igrao. Prošle godine bili su tu i Martin i Rebec, pa mi se sad ta uloga povećala, ali znam da ću uvijek naći najbolje rješenje za svoje saigrače i trudim se da to bude najbolje iz dana u dan”.

Na turniru Igokee povodom 50 godina kluba igrao je plejmejkera u mečevima protiv Galatasaraya, CSKA, Turk Telekoma i imao je ozbiljne protivnike na terenu kao što su Kasper Ver i Kori Volden.

“Oni su evroligaški nivo. Pogotovo CSKA. Igrao sam protiv Kori Volldena koji je igrao u Crvenoj zvezdi i Bajernu Evroligu. I u Turk Telekomu su vrhunski igrači. Ja to sve shvatam kao izazov. Znam da će uvijek trebati vremena za sve, ali na kraju će se sve isplatiti. Volim da se nadmećem sa igračima koji su bolji i iskusniji i koji su na većem nivou. To ću nastaviti da radim i dalje”.

Bruno Kaboklo: Pokušavam da razumijem sistem, trenera i igrače

Amsal Delalić dolazi iz košarkaške porodice. Njegov otac Amir je do 39 gdine igrao košarku. Posle karijere posvetio se klubu Lions u kojem je prve korake napravio i Amsal, koji je kasnije potpisao za Student Igokeu sa 17 godina.

“Bio sam sa nepunih 16 godina u Student Igokei, pa sam priključen prvom timu. To je sve proces i moji prvi koraci kod oca u klubu. To je sve počelo 2009. godine. To je bio mali klub gdje su sve bili predpioniri. Sad su došli do ekipe koja se takmiči na turnirima. Znam da mu nije bilo lako, ali uvijek me gurao i davao mi savjete.

Nemam šta da kažem osim riječi hvale i on mi sam govori da samo nastavim da radim. Smiruje me nekad. Ima nestrpljenja kod mene. Svako želi najbolje, ali koliko ta želja ponese, nekad znaš izgorjeti. Znam da nekad imam te želje sad i odmah. Onda poslije shvatim da sve treba ići svojim tokom”.

Za sada sve ide svojim tokom. Amsal je došao i do reprezentacije BiH. Dijelio je svlačionicu sa Miralemom Halilovićem, Džananom Musom….Kao novajlija krenuo je standardno sa nošenjem torbi saigračima.

“To je običaj svugdje. Oni su mene fantastično primili zaista isto kao da sam tu bio godinama prije. Stvarno mi je bilo nešto pozitivno. Sanjaš o tome da obučeš taj dres i onda dođeš i još te tako prime i daju ti vjetar u leđa. Samim tim biti s njima i vidjeti kako oni razmišljaju , kako rade i kako oni sve to gledaju i da je to normalno i da na kraju krajeva to gradi ekipu.

Poslije reprezentacije se vratiš sa puno samopouzdanja i ja sam stvarno sjećam se prošle godine kada sam dobio minute protiv Francuza i Mađarske da sam se vratio sa puno motivacije i imao sam veliku dozu samopouzdanja i to me držalo jedan period. Uvijek ima djece koja sanjaju i žele i samo treba da nastave da rade. Sve što treba da se desi će se desiti.”

Nenad Čanak o rastanku sa Turk Telekomom: Mogli smo gospodskije da se rastanemo

Delalić u Borcu ima na leđima pomalo neuobičajen broj 52. Zanimalo nas je ima li neke simbolike?

“Nekako mi je simbolika 52. Uvijek mi je taj broj pet bio srećan. Kad sam bio mlađi nosio sam broj pet. Onda sam nosio i sedam i 15 i uvijek nešto oko pet. Ovo 52 sam htio i zbog simbolike pet i dva su sedam, a ja sam rođen u julu, pa ima i do toga. Svako malo me neko pita što 52? Želim da budem unikatan, želim da budem svoj”.

Delalić se ugleda po stilu igre i radu na Bogdana Bogdanovića, a neki su mu rekli da pomalo podsjeća na Predraga Danilovića.

“Nekako ja svoju igre gledam na Bogdana Bogdanovića i taj njegov mentalitet. I na Predraga Danilovića su rekli neki da podsjećam. Ta dva tipa i ne znam nekako koliko god mi izgledalo glupo, uvijek ću izabrati taj Bogdanovićev mentalitet, kroz šta je prošao i to čekanje svojih pet minuta da dođe”, završio je Amsal Delalić.

About The Author