Amar Gegić pojačao Cibonu

Amar Gegić prešao iz Sparsa u Cibonu.

Cibona je potpisala trogodišnji ugovor s bosanskohercegovačkim reprezentativcem, 23- godišnjim Amarom Gegićem.

Amar je ponikao u Sparsima odakle je 2016. godine prešao u Bajern. Nakon toga je jednu sezonu odigrao u beogradskom Partizanu, a posljednju je sezonu za sarajevske Sparse u ABA 2 ligi u prosjeku za 29 minuta provedenih u igri postizao 15.8 poena, 6.4 skokova i 4.2 asistencije. Bio je član svih mlađih selekcija Bosne i Hercegovine, a od 2016. godine je stalni član seniorske reprezentacije.

Amarov dolazak prvi je prokomentirao direktor Cibone, koji se dotakao i špekulacija oko transfera Lovre Gnjidića.

“Doveli smo mladog bosanskohercegovačkog reprezentativca koji je svojim ovogodišnjim igrama privukao pažnju i drugih abaligaša i inostranoh klubova. Sretni smo što smo uspjeli ovaj posao završiti. To je igrač koji može igrati na više pozicija, koji je vrlo atletičan i ima iskustva igranja u inozemstvu, igrao je za Bajern i Partizan. Prepoznao je Cibonu kao sredinu u kojoj će se njegov potencijal razviti do kraja. On kao igrač sigurno još nije završen, ali posjeduje kvalitetu koja će nama pomoći u narednoj sezoni. Moram napomenuti kako smo za vikend održali sastanak i s Lovrom Gnjidićem. Mnogo je priča u posljednje vrijeme koje nemaju uporište ni u čemu, a tiču se odluka kluba i navodne prodaje koja je po nekima već zgotovljena. Naglašavam kako je Lovro Gnjidić igrač Cibone i želimo da ostane i iduće sezone. On je u svim našim planovima, ima važeći ugovor i nije prodan. Svojim dobrim igrama u posljednje vrijeme je zaslužio da mu ponudimo revidirani ugovor što smo i napravili. Na njega se konstantno vrši pritisak sa raznoraznih strana što nikako nije dobro za mladog igrača i volio bi da se svi oko njega zapitaju u čiju korist rade. Mi smo iz kluba čisti po tom pitanju, znaju svi da smo momčad gradili oko naših mladih igrača i da želimo da on ostane kako bi nastavio svoj put tamo gdje je stao”.

Vladimir Jovanović, trener Cibone:

“Drago nam je da smo uspjeli dovesti mladog, talentovanog igrača koji je reprezentativac svoje zemlje. Imao je sjajnu sezonu iza sebe, kako na reprezentativnom tako i na klupskom planu. Nadam se da je on nešto što treba ovoj ekipi i da će biti odlično pojačanje te da će svojim kvalitetima donijeti ono što je potrebno ovoj ekipi. Za njega su bili zainteresirani mnogi i meni kao treneru je jako drago da je shvatio kako je Cibona za njega dobra sljedeća destinacija i mjesto gdje može razvijati svoj talenat. Nadam se da ćemo zajedno ostvariti svoje ciljeve. Jako smo aktivni na košarkaškom tržištu i u pregovorima smo s još nekoliko potencijalnih pojačaja.

Amar Gegić, igrač Cibone:

“Iako su ponude stizale tokom cijele sezone, Cibona je kao klub pokazala najveći interes. Njihove ambicije i moja uloga u ostvarenju istih su bile najozbiljnije, tako da smo se lako dogovorili. Najvažnije od svega je da sam našao zajednički jezik sa trenerom Vladom. Generalno mi se sviđa plan i rad ljudi u klubu i tu sam da pomognem da vratimo Cibonu u sami vrh regionalne košarke. Pratio sam igre kluba puno više u drugoj polovini sezone i svidjelo mi se što sam vidio. Okosnicu ekipe su činili mladi igrači koje uglavnom poznajem otprije, s obzirom da smo dosta puta igrali jedni protiv drugih. Smatram da mogu doprinijeti u svim segmentima igre kako bi ekipa pobjeđivala, ali ne bih puno pričao o tome, izaći ću na teren i pokazati što znam. Nadam se i kako će se situacija s koronavirusom ubrzo primiriti kako bi uspjehe mogli proslavljati uz navijače”.

foto: ABA liga/Dragana StjepanovićAbout The Author