Alen Smailagić: Od Koteža do NBA

Alen Smailagić biran od Golden Stejt Voriorsa na NBA draftu.

Ime Alena Smailagića poznato je onima koji malo bolje prate košarku. Dosta ljudi nije ni čulo za ovog košarkaša, koga su sa 39. pozicije na dratfu birali Golden Stejt Voriorsi.

Mi vam donosimi priču o momku koji je 2000. godine rođen u Beogradu.

Košarku je počeo igrati i u Srbiji je samo igrao za KK Beko Kotež. Odigrao je jednu sezonu u kadetskoj i jednu u juniorskoj ligi gdje je imao prosjek od 21.7 poena i 11.1 skokova te jednu seniorsku sezonu u istom sastavu. Visok je 208 centimetara i krase ga izvanredne fizičke predispozicije.

Što se tiče reprezentacije Srbije poziv na posljednja dva šampionata je ODBIO. Član je generacije 2000. godište koja je prošle sezone postala šampion Evrope. Jedini nastup za Srbiju imao je 2016.godine na kadetskom šampionatu Evrope u Poljskoj. Imao je prosjek od 5 poena i 5,7 skokova.

Prošle godine je otišao u NBA G ligu, a zaslužan za to je Kosta Jankov, koji je imao sličan uticaj i na karijeru Ognjena Kuzmića.

Igrao je Santa Kruz Voriorse u G ligi. To je filijala Golden Stejta i imao je njihovo obećanje da će biti izabran na draftu te iz tog razloga nije radio treninge sa ostalim NBA timovima. Uz to u Košarkaškom savezu Srbije je kako saznajemo verifikovao ugovor kako ne smije igrati ni za jedan tim u Evropi.

Voriorsi su održalli obećanje i uzeli Smailagića u razmjeni sa Pelikansima.

foto:golden state woriors

About The Author

Možda ste propustili