Aleksander Sekulić je sa košarkaškom selekcijom Slovenije izborio plasman na Evropsko prvenstvo. Osim selektorske funkcije trenutno je i pomoćni trener u češkom Nimburku.

Sekulić je aktuelne evropske prvake preuzeo u teškom momentu poslije lošeg starta u kvalifikacijama za Eurobasket. Ipak do kraja je Slovenija pod njegovom komandom uspjela da se izbori za priliku da brani titulu.
“Mi smo dosta bili hendikepirani u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, nismo mogli da okupimo najbolju ekipu. Slično je bilo i na početku kvalifikacija za Eurobasket. Izgubili smo u zadnjoj sekundi od Mađarske i uslijedile su promjene. Na našu sreću smo dobro odigrali zadnje četiri utakmice i riješili kvalifikacije”, rekao je na početku razgovora za naš portal Sekulić.

Ima dug staž na klupi Slovenije. Bio je pomoćnik Alešu Pipanu, Božidaru Maljkoviću, Igoru Kokoškovu i Radi Trifunoviću.

“Mogu da kažem da sam puno naučio od svih tih ljudi. Imao sam čast poslije da vodim selekciju Slovenije da vodim selekciju države u kojoj sam rođen i od koje sam sve dobio”.

Ugovor je imao samo za kvalifikacije, a trenutno pregovara sa čelnicima saveza oko produženja.

“Ja sam se samo dogovorio samo do kraja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Sada traju pregovori i vidjećemo šta će biti”.

Iako nije produžio ugovor razmišlja o kvalifikacijama za Olimpijske igre koje očekuju njegovu selekciju na turniru u Kaunasu. Igra i šanse Slovenije umnogome će zavisiti od toga da li će igrati jedan od najboljih košarkaša današnjice Luka Dončić.
“Ako bi bili predvođeni Lukom Dončićem bili bi blizu plasmana. Ipak treba ići korak po korak. Tamo je Litvanija koja će takođe dati sve od sebe da izbori plasman na Olimpijske igre. Trebamo ići korak po korak da bi igrali odlučujuću utakmicu sa njima. Što se tiče Dončića on je pokazao želju da igra još u kvalifikacijama i ako ne bude NBA u tom momentu, izrazio je veliku želju i msislim da će biti tu”.

Zanimalo nas je njegovo viđenja uspeha sportista iz Slovenije koja je relativno mala zemlja. Imaju medalje u košarci, odbojci, rukometu, biciklizmu, fudbaleri su igrali na Svjetskom prvenstvu, zimskim sportovima….

“Ne znam gdje je tajna. Sigurno da je dobro postavljen sistem. Imamo puno entuzijasta. Imamo veliko srce. Nisu ti rezultati slučajni i treba da se poslože sve kockice da bi bili dobri u svim sportovima. Mislim da je to veliki uspjeh i nadam se da možemo samo tako da nastavimo”.

Aleksander Sekulić je već četiri godine pomoćni trener u češkom Nimburku. koji dominira u toj zemlji.

“Kod njih košarka raste u nekom smislu. Nimburk dominira. Organizacioni su najbolji klub zadnjih pet, šest godina. Imaju dosta talentovanih igrača. Tu je Veseli sa kojim sam radio u Slovanu kad je bio mlad. Tu je Satoranski. Bili su šesti na Svjeskom prvenstvu. Kažem košarka raste, ali su sigurno jo daleko iza fudbala i hokeja”, završio je priču za naš portal Sekulić, koji sa Krkom ima osvojenu titulu šampiona Slovenije 2012. godine. Sa ovim klubom kao pomoćnik Aleksandru Džikiću ima i osvojen mešunarodni Evročelendž Kup.

foto:kosarka24.ba